Lenzerheide, Sveits 20160102.
Langrenn, Tour de Ski, 30 km klassisk menn, fellesstart. Martin Johnsrud Sundby i tet, fulgt av Niklas Dyrhaug.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Lenzerheide, Sveits 20160102. Langrenn, Tour de Ski, 30 km klassisk menn, fellesstart. Martin Johnsrud Sundby i tet, fulgt av Niklas Dyrhaug. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Johnsrud Sundby med maktdemonstrasjon

Martin Johnsrud Sundby vant lørdagens andre etappe av Tour de Ski. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 Martin Johnsrud Sundby utklasset konkurrentene på lørdagens klassiske tremil i Tour de Ski. I mål var han hele 34,6 sekunder foran Petter Northug.  Didrik Tønseth ble nummer tre og Sjur Røthe nummer fire.  

Hjelmeset: – Det råeste jeg har sett
– Det var en maktdemonstrasjon uten like. Det var noe av det råeste jeg har sett, sa TV 2s langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset etter løpet

Johnsrud Sundby leder Touren sammenlagt, 1.18 foran Petter Northug. Hjelmeset mener Touren allerede er avgjort. 

– Han har en bra distanse i morgen også. Og nå er han ikke så verst i sprint heller. Jeg tror vi kan sette det vi eier og har på sammenlagtseier nå, sier Hjelmeset.  

Sundby: – Trives med ubehag
– Jeg er fornøyd med at jeg klarer å sette en fart som er i overkant ubehagelig for de andre gutta. Da trives jeg. Da vet jeg at nå holder jeg på å daue, så da gjør nok de bak der det også, sier Martin Johnsrud Sundby til TV 2. 

Northug: – Galskap å stikke der
Petter Northug var fornøyd etter andreplassen. 

– Jeg har ikke gitt opp håpet om sammendraget. Men man må være realistisk. Det er en mann som har dominert i årets verdenscup og som har vunnet de to siste Tour de Ski og som aldri har vært så stor favoritt som i år. Og han har gjort alt riktig så langt i Touren. Jeg er veldig fornøyd med at jeg er nummer to og har fått fin avstand til konkurrenter som Dario og Harvey, sier Northug til TV 2. 

– Du høres ut som reneste Thorvald Stoltenberg. Du er jo ikke en mann som er fornøyd med å være nummer to. 

– Nei. Men det er viktig å ta vare på tradisjonene, flirer han.   

– Men det å stikke fra sånn på en fellesstart. Det er galskap?

– Ja. Det er det. Det er galskap. Det er utrolig sterkt å vinne her i dag. Han gjorde alt rett og klarte å skaffe seg mange bonussekunder. Jeg var jo hektet av etter to spurter, men jeg klarte å komme frem der på slutten og redde dagen, sier han. 

Høy fart fra start
Sundby bidro til å sette høy fart i fellesstarten allerede fra start. Sammen med et kobbel av norske løpere ledet Røa-løperen an i feltet, og etter 18 kilometer tråkket han for alvor til og skaffet seg en luke ned til konkurrentene.

Med fem kilometer igjen var forspranget ned til Northug-gruppen på 28 sekunder og dermed var det bare et spørsmål om hvor mye han kom til å vinne etappen med. 

Underveis plukket i Sundby i tillegg ett minutt og fem sekunder i bonussekunder. Dermed leder Røa-løperen Tour de Ski klart foran søndagens ti kilometer lange jaktstart i fri teknikk i Lenzerheide. 

Bonussekunder 2. etappe
Det er fire innlagte spurter for herrene og to innlagte spurter for kvinnene underveis. I de innlagte spurtene får vinneren 15 bonussekunder. Nummer to får 12 sekunder, nummer tre får 10 sekunder. Deretter 8,6,5,4,3,2,1.

De tre første i mål får 15, 10 og 5 bonussekunder, både for kvinner og herrer.