LITE SNØ: Slik så det ut for noen dager siden i Oberstdorf.
LITE SNØ: Slik så det ut for noen dager siden i Oberstdorf.

Her skal Northug & co. kjempe om Tour-sekunder

Ekstrem snømangel skaper trøbbel i Oberstdorf.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke mye snø i idylliske Lenzerheide (1500 meter over havet), men det er småtterier sammenliglignet med hva som venter utøverne i Oberstdorf. Lenge var det usikkert om Tour-etappene måtte flyttes fra Oberstdorf, men like før nyttår fikk de grønt lys.

Etter søndagens etappe i Lenzerheide beveger Tour-sirkuset seg videre til Tyskland. Tirsdag og onsdag skal løperne gå henholdsvis sprint og 15 km klassisk fellesstart. Egentlig skulle det vært omvendt, men på grunn av snømangelen ble etappene byttet. Arrangøren har lovet å få på plass en 1,2 km lang løype.

– Overrasket hvis dette blir bra
Tyskerne er vant med å produsere kunstsnø, og TV 2s langrennsekspert Odd Bjørn Hjelmeset tror arrangøren venter i det lengste med å preparere løypen. I begynnelsen av desember hadde Oberstdorf 4.000 m3 med kunstsnø, men det smeltet til 2.500 m3.

– Jeg blir overrasket hvis dette blir bra, men tyskerne er ordentlige folk. Hvis de sier at de skal få det til, så får de det til. Selv om jeg synes snøhaugen var liten, sier Hjelmeset.

På langrennsstadion i Oberstdorf er det mer gress enn snø. Hjelmeset mener tiden begynner å bli knapp.

– Jeg vet ikke om de venter på kulde, for de har ikke veldig mange dager på seg. Løperne er vant med å gå på smale kunstsnøløyper. Det er ikke sikkert at forholdene blir dårlig. Jeg tror at løperne er så profesjonelle at de ikke bryr seg om dette før de står på startstreken, sier Hjelmeset.

– Går i bølger
Værmeldingen for Oberstdorf viser at det skal komme litt snø de neste dagene. Det kommer godt med for arrangøren. Generell snømangel i mellom-Europa har vært et problem denne sesongen, men TV 2s langrennsekspert advarer mot å tro at alt var bedre før.

– Dette har gått i bølger. Tidlig på 90-tallet var det mange skirenn der det ikke var snø. Da slet de med å produsere kunstsnø slik som nå, sier Hjelmeset.