Skriftlært regimekritiker blant 47 henrettede i Saudi-Arabia

– Saudi Arabia har åpnet helvetes porter, hevder irakisk sjiamuslimsk milits. 

47 mennesker er henrettet i Saudi-Arabia, de fleste for å ha begått terrorhandlinger, opplyser Saudi-Arabias regjering. Blant de henrettede er en høytstående sjiamuslimsk skriftlærd, Nimr al-Nimr.

De 47 ble henrettet lørdag morgen, opplyser landets innenriksdepartement.

Flesteparten av dem ble henrettet for å ha vært innblandet i en rekke al-Qaida-angrep fra 2003 til 2006, opplyser departementet i det sunnimuslimske landet.

Lederskikkelse under den arabiske vår

Den sjiamuslimske skriftlærde, sjeik Nimr al-Nimr, ble i oktober 2014 dømt til døden i Saudi-Arabia. Han ble holdt fengslet fram til han lørdag ble henrettet. Nimr var kjent som en kritiker av det saudiarabiske regimet da han ble pågrepet i 2012.

Han ble anklaget for oppvigleri fordi han støttet massedemonstrasjoner som brøt ut i Saudi-Arabia i februar 2011. Flere sjiamuslimer ble drept i voldelige sammenstøt i protestene. De krevde økt politisk og religiøs frihet øst i Saudi-Arabia i forbindelse med den såkalte arabiske våren.

Nimr ble dømt for å ha «hjulpet terrorister» og for å ha «gått til krig mot Allah».

Raser mot kongefamilien

Det er store demonstrasjoner blant sjiamuslimer i flere land etter henrettelsen. Også i Qatif øst i Saudi-Arabia.

Demonstrantene gikk fra landsbyen al-Awamiya til regionhovedstaden Qatif, det eneste området i Saudi-Arabia der sjiamuslimer er i flertall.

– Ned med Al Saud, ropte demonstrantene.

Al Saud er den herskende kongefamiliens navn i Saudi-Arabia.

– Har åpnet helvetes porter

Saudi-Arabia har med henrettelsen av den sjiamuslimske skriftlærde Nimr al-Nimr åpnet portene til helvete, sier Badr-militsens leder Qassim al-Araji i Irak.

– Dette er en stor kriminell handling som har åpnet portene til helvete, sier Araji til Al-Sumaria TV.

Han oppfordrer myndighetene i Bagdad til umiddelbart å kutte de diplomatiske båndene til Saudi-Arabia.

Araji leder den sjiamuslimske Badr-militsen, som også har en politisk fløy.

En annen militsgruppe med støtte fra Iran, Asaib Ahl al-Haq, beskylder Saudi-Arabia for å ha et ønske om å øke konfliktnivået mellom sunnier og sjiaer.

– Hva er poenget med å ha en saudiarabisk ambassade i Irak, spør gruppen i en uttalelse som er gjengitt av Al-Sumaria TV.

Oppfordrer til demonstrasjoner

Den irakiske, sjiamuslimske lederen Moqtada al-Sadr oppmuntrer også til  demonstrasjonene. 

Sadr ber også sjiaer i andre land i regionen protestere mot det han omtaler som «urettferdighet» og «statlig terrorisme». Han maner blant annet til demonstrasjoner i Irak, der han har flere titalls tusen tilhengere.

– Jeg oppfordrer til kraftige demonstrasjoner ved saudiarabiske steder og interesser, og jeg ber regjeringen om ikke å åpne den saudiarabiske ambassaden, heter det i uttalelsen.

Saudi-Arabia gjenåpnet sin ambassade i Irak denne uken. Den ble stengt i 1990 grunnet Iraks invasjon av nabolandet Kuwait.

(TV 2/NTB)