TOTALSKADET: Dette huset i Longyearbyen er totalskadet etter raset. Det er fare for nye ras fra fjellet i bakgrunnen som heter Sukkertoppen.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
TOTALSKADET: Dette huset i Longyearbyen er totalskadet etter raset. Det er fare for nye ras fra fjellet i bakgrunnen som heter Sukkertoppen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Ingen endring i skredfaren på Svalbard

Skredfaren i Vannledningsdalen og på Sukkertoppen er ikke endret etter fredagens befaring med helikopter i områdene. Ferdselsforbudene opprettholdes inntil videre, opplyser Sysselmannen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Norges Geotekniske Institutt (NGI) var på befaring for å vurdere risikoen for nye skred. Vannledningsdalen er undersøkt både fra lufta og på bakken, mens Sukkertoppen er befart med helikopter, skriver Sysselmannen på Svalbard på sitt nettsted.

– I Vannledningsdalen er det ikke fare for større sørpeskred ut fra dagens forhold. På Sukkertoppen vil det bli gjort en oppfølgende vurdering lørdag. Ferdselsforbudene opprettholdes inntil videre, heter det.

Sysselmannen utvidet ferdselsforbudssonen i Longyearbyen 30. desember. Da var det gått elleve dager siden det fatale raset fra Sukkertoppen, som tok livet av 42 år gamle Atle Husby og to år gamle Nikoline Røkenes.

Enorme snømasser raste fra fjellet og rammet et titalls hus noen hundre meter fra hovedgata i Longyearbyen. Menneskene som er evakuert fra området kan fortsatt ikke flytte hjem. (©NTB)