SENDES UT: En tjenestemann i operativt team hos Politiets utlendingsenhet bærer en bag med klær tilhørende en kvinne som skal sendes ut av landet. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
SENDES UT: En tjenestemann i operativt team hos Politiets utlendingsenhet bærer en bag med klær tilhørende en kvinne som skal sendes ut av landet. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Politiet frykter asylsøkere vil gå under jorden

Inntil 16.000 utlendinger skal tvangssendes ut av Norge i år, men myndighetene har bare kapasitet til å sende ut halvparten. Mange vil måtte livnære seg på kriminalitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tusenvis av asylsøkere med avslag vil gå under jorden og velge svarte penger og kriminalitet, advarer Politiets utlendingsenhet og UDI.

UDI-direktør Frode Forfang sier det er sannsynlig med opp mot 11.000 asylavslag, forutsatt at ankomsten blir på rundt 33.000 asylsøkere i år.

– Utfordringene øker i alle retninger, både behovet for bosetting og returer øker. Det er en kjempeutfordring, sier han til Aftenposten.

Kristin Kvigne, sjef for Politiets utlendingsenhet (PU), sier «enormt mange» mennesker vil få avslag på sine asylsøknader i Europa, og siden det er krevende å returnere personer med avslag, frykter hun en opphopning av utreisepliktige og at tusenvis av asylsøkere med avslag vil gå under jorden.

– Jeg bekymrer meg for kriminalitetssituasjonen i Norge og Europa. Mange ville falle utenfor sikkerhetsnettet til velferdsstatene. De vil relativt enkelt kunne bevege seg i Schengen-området, siden det ikke er grensekontroll. Noe må jo også disse livnære seg av. Noen vil arbeide svart, andre vil bli utsatt for grov utnyttelse av kriminelle grupper eller enkeltpersoner, og noen vil måtte livnære seg på kriminalitet. Sett fra politiets side, er det en bekymring, sier Kvigne. (©NTB)