OPPTUR: Martin Johnsrud Sundby leverte en skremmende god Tour de Ski-prolog fredag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
OPPTUR: Martin Johnsrud Sundby leverte en skremmende god Tour de Ski-prolog fredag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Northug skuffet da Johnsrud Sundby overrasket på sprinten

– Det gikk som jeg drømte om, sier Martin Johnsrud Sundby til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi følger Tour de Ski direkte i vårt livesenter!

Lenzerheide/Bergen (TV 2): Federico Pellegrino var helt suverent og vant fredagens sprintåpning av Tour de Ski foran russiske Sergej Ustjugov.

Finn Hågen Krogh ble nummer tre, mens sammenlagtfavoritt Martin Johnsrud Sundby imponerte med en sterk 4. plass.

Petter Northug skuffet på sin side og ble slått ut i semifinalen.

Der røk også Didrik Tønseth og Sondre Turvoll Fossli ut, mens Anders Gløersen og Niklas Dyrhaug falt ut allerede i kvartfinaleheatene.

– Gikk over all forventning

Johnsrud Sundby var imidlertid solid hele veien fra første kvartfinale og vant både den og den påfølgende semifinalen.

I finalen var han sjanseløs på seier, men sikret seg likevel et svært godt – og overraskende – utgangspunkt med tanke på sammenlagtseieren i Touren. Nå ligger Johnsrud Sundby overkommelige 15 sekunder bak sammenlagtleder Pellegrino.

Etter løpet var han derfor svært godt fornøyd.

– Dette var en bra 1. nyttårsdag. Dette gikk over all forventning. Det gikk som jeg drømte om. Jeg leverte en veldig god sprint i dag. Det hjelper meg selvfølgelig veldig bra inn i Tour de Ski, sier Johnsrud Sundby til TV 2.

– Hvem kan slå deg i den formen du er nå?

– For det første har vi bare dunket i gang en av åtte distanser, så det er litt tidlig å begynne å oppsummere. Men jeg er i god form i dag, har mye overskudd og har trent litt annerledes i jula enn jeg hadde planlagt. Da blir man pigg, kjenner jeg, sier Johnsrud Sundby

– Men det spørs hvor lenge det varer. Jeg synes mister (Dario) Cologna var pigg i dag han også, legger han til.

– Begynte å grue meg til 30 km

Johnsrud Sundby innrømmer at han bevisst tok det roligere i finalen. Tanken på lørdagens 30 kilometer tok nemlig overhånd.

– Jeg begynte å grue meg til den halvveis nede i svingen på den andre runden. Da begynte jeg å tenke på tremila. Da var det greit å spare litt på kreftene, sier Johnsrud Sundby.

Og fortsetter:

– Jeg er overbevist om at de tre første dagene her vil ta knekken på noen og enhver. Det blir spennende å se hvem som kommer seg gjennom den første helgen. Da begynner Touren å sette seg litt. Jeg har spådd hele tiden at den første helgen er ekstremt avgjørende. En sprint på 1500 meter på dag én setter standarden på hvor mye juling vi kommer til å få på denne Touren.

Johnsrud Sundby har vunnet de to siste Tourene og innrømmer at han føler seg sterkere nå enn på samme tid i fjor. Men det var ikke helt planen.

– Jeg har holdningen at man skal gå inn i Tour de Ski med litt slapp form, for så å komme seg utover. Jeg er vel litt piggere enn jeg hadde planlagt akkurat i dag, sier han.

Krogh: – En tung dag

En som ikke følte seg spesielt pigg underveis var Krogh, selv om han til slutt ble beste nordmann på første dag av Touren.

– Det har vært en tung dag. Prologen var skikkelig tung og jeg stivnet bra. Så kom jeg meg litt og litt, men Pellegrino og Ustjugov ble litt for sterke i dag. Det er nesten umulig å slå Pellegrino i skøyting, sier han til TV 2.

Krogh var fornøyd med pallplassen sin, men likte ikke at Johnsrud Sundby viste såpass god sprintform.

 – Det er her vi må ta han, og når jeg allerede har tapt sekunder i prologen så ser det tøft ut (med tanke på sammendraget). Han ligger veldig bra an, men Dario ser også ut til å være i god form. Det blir spennende, sier Krogh.