17 personer fikk øyeskader i natt 

Fire barn var blant de som ble skadet i forbindelse med oppskyting av raketter. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

17 personer fikk øyeskader av fyrverkeri på nyttårsaften. Av disse var seks av dem alvorlige. Ingen av de skadde hadde på seg vernebriller. 

– Det totale antallet er litt høyere enn fra i fjor, og det er også flere med alvorlige skader, sier overlege Nils Bull ved Øyeavdelingen på Haukeland universitetssykehus i Bergen til TV 2. 

Overlegen lager hvert år en oversikt over hvor mange som har fått behandling for øyeskader på nyttårsaften over hele Norge. 

Barn skadet 

Fire av de skadde var ifølge Nils Bull kvinner – som var tilskuere til rakettoppskytingen. Det var også fire barn blant de skadde, med gjennomsnittsalder på 13 år. Blant de med alvorlige skader er en gutt som var tilskuer da et effektbatteri veltet. 

Det var nettopp bruk av effektbatteri som ga fem av de seks alvorlige skadene. 

– To av dem gikk av før lunta ble tent, fordi det var en glødende tennstav i nærheten.

Fem andre effektbatteri gikk av før personen som tente rakk å trekke seg unna. Vinden gjorde det vanskelig å tenne dem. Tre effektbatteri veltet. 

Bruk briller!

Overlegen ønsker å spre informasjon om hvor farlig det kan være med fyrverkeri blant privatpersoner. Det er ofte slik at de som skal sende opp rakettene har promille.

Han ønsker et forbud. I tillegg oppfordrer han til bruk av vernebriller.