Flere boligbranner, gressbranner og rakettskader nyttårsaften

Det har vært en travel natt for politiet i flere politidistrikt. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere personer er hjemløse etter å ha mistet huset sitt i brann nyttårsnatten.

Det er også meldt om mange små og store branner i terrenget, og flere personskader knyttet til fyrverkeri.

Leiligheter brant ned

I Mo i Rana er en eller to leiligheter ubeboelige etter en brann i en firemannsbolig på kvelden nyttårsaften. De to andre leilighetene har trolig fått en del røykskader, og for tiden kan ingen bo i huset.

Vi fulgte nyttårsfeiringen direkte

– Det er store materielle skader, men heldigvis ingen personskader. Av de sju som bor der, var det bare én som var hjemme, og han kom seg ut på egen hånd, opplyser operasjonsleder Ann-Line Finanger i Nordland politidistrikt til NTB.

I tillegg til boligbrannen, kan hun telle rundt ti gressbranner i sitt distrikt i løpet av natten.

– Det ser ut til at alle er under kontroll nå. Jeg venter bare på bekreftelse på den siste av dem, sier Finanger.

To rekkehus nedbrent i Sarpsborg

To av fire boliger i en husrekke i Sarpsborg ble flammenes rov nyttårsnatten.

To av boenhetene var overtent rundt midnatt. I tillegg ble to andre seksjoner såpass røykskadd at det ikke var mulig å bo der.

– En boenhet kommer til å brenne helt ned, mens en annen har fått omfattende brannskader. Sånn det ser ut nå, kommer ikke de to andre enhetene til å være beboelige i natt, sa operasjonsleder Terje Marstad i Øst politidistrikt til NTB.

Det bor åtte personer i de to seksjonene hvor brannen gjorde mest skade. I de to andre seksjonene bor det fire personer. Ingen av dem har kommet til skade.

Fant logrende hund i live

En av familiene som fikk huset nedbrent måtte ta inn på hotell. Tidlig om morgenen første nyttårsdag fikk de likevel en god nyhet oppe i alt det triste, melder NRK.

– I morgentimene fant brannmannskapene en hund som logret ivrig med halen inne i det totalskadde huset. Den var svært glad for å se mennesker igjen, sier Marstad.

Røykskadd i Stavanger

I Stavanger var det også brann i en firemannsbolig på årets første natt. Der fikk to personer letter røykskader.

Det ble raskt klart at det ikke var fare for at brannen skulle spre seg, men politiet trengte litt tid før de hadde fått kontakt med og redegjort for alle som bodde i huset.

BOLIGBRANN: To personer fikk røykskader etter denne boligbrannen i Stavanger på årets første natt.
BOLIGBRANN: To personer fikk røykskader etter denne boligbrannen i Stavanger på årets første natt.

21 evakuert ved Ålesund

På Valderøya ved Ålesund ble 21 personer evakuert på grunn av kraftig brann i terrenget. 

– Den beveger seg mot bebyggelsen, så det er satt i gang evakuering, fortalte operasjonslederen Per Åge Ferstad i Sunnmøre politidistrikt til TV 2 i 02-tiden.

Politiet på Sunnmøre melder om en hektisk natt. Fra midnatt ringte nødtelefonen i ett, og det har vært 24 små eller store branner i distriktet. Flere av brannene er knyttet til bruk av fyrverkeri.

Det er også meldt om personskader knyttet til nyttårsraketter. 

23-åring fikk øyeskader

Råde fikk en ung mann skader i øyet, mens en 16-åring i Tvedestrand er kjørt til sykehus med skader i hånden.

Sørlandet sykehus opplyser at gutten har fått alvorlige skader, men har ikke opplyst om noen detaljer utover det. Tilstanden hans beskrives som stabil.

I Råde ble en 23-åring kjørt til sykehus med øyeskader.

– Ut fra det vitner har fortalt, har mannen antakelig selv holdt fyrverkeri i hånden, så det er snakk om en selvpåført skade, opplyser operasjonsleder Terje Marstad i Østfold politidistrikt til NTB.

– Slik vi oppfattet det, så går det bra med synet hans, sier Marstad med et forbehold om at han ikke har snakket med sykehuset om skadeomfanget.

– Skjøt raketter mot oss

En 21 år gammel kvinne slapp med skrekken da hun ble truffet av fyrverkeri på Festplassen i Bergen nyttårsaften.

– Det er bare flaks at jeg ikke ble skadd, sier 21-åringen til Bergensavisen. Dramatikken oppsto da hun krysset Festplassen med en venninne ved 1-tiden, en time etter at alle kveldens raketter for lengst burde vært avfyrt.

– Vi la merke til at det var fem-seks personer som skjøt fyrverkeri over Lille Lungegårdsvann. Jeg skvatt litt, fordi de skjøt så nært oss. Men jeg tenkte at det var greit, for de skjøt det ut over vannet, sier kvinnen til avisen. De to venninnene begynte å løpe for å komme seg unna fyrverkeriet.

– Da oppdaget jeg plutselig at den neste raketten var på vei i vår retning. De sparket fyrverkeriet mot oss. Jeg tenkte at det var en kinaputt, men da det eksploderte på beina mine, forsto jeg at det faktisk var en rakett jeg hadde blitt truffet av. Jeg er helt sikker på at de gjorde det med vilje, sier 21-åringen.

Politiet melder om en travel natt med flere tilfeller av fyrverkeri som ikke ble brukt på forsvarlig måte.

– Det ble meldt om at yngre gutter og jenter skjøt opp fyrverkeri «på en helt idiotisk måte», sier politiførstebetjent Jan-Tore Heggholmen til BA om en separat hendelse et annet sted i byen.

To personer som stakk fra stedet, ble senere innhentet av politiet. 

NTB/TV 2