Kongens nyttårstale: – Det er lov å være urolig, og gi uttrykk for det

Kong Harald snakket spesielt til de som mistet jobben i år, de som stilte opp for flyktningene og de som hjelper til der nøden er stor. Se hele talen her!
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nyttårsaften var det klart for kong Haralds årlige tale til folket, og i år var det spesielt flyktninger og terrorangrepene som har rammet Europa som sto i sentrum for talen.

Se hele talen i videoen øverst!

Kong Harald la vekt på at det ikke er lenge siden andre verdenskrig: For kun 70 år siden sto Norge midt i enorme utfordringer med å bygge opp igjen landet, bostedene og arbeidsplassene.

– Vi har vært gjennom vanskelige tider før. Vi mobiliserer ved motstand. Norge er kanskje et lite land, men i fellesskap har vi utrettet store ting, sier kongen i talen.

Verdier som våpen

Kong Harald er opptatt av krigen mot terror, og sier at det er lov til å være urolig i en slik tid.

– Mange mennesker er i dag bekymret for hvordan fremtiden vil se ut. I den senere tid har vi på flere områder opplevd å bli prøvet – som nasjon og som enkeltpersoner. Det er lov å være urolig, og gi uttrykk for det.

– Verdiene vårt samfunn er bygget på, er under press. Terroren kjenner ingen grenser, og målet er å skape frykt i hele befolkningen. Terroristene ønsker å frarøve oss vår livsutfoldelse – vår hverdag. Dette skal vi kjempe mot – med ulike midler. Der terroristene angriper våre liv med bomber, er vårt beste forsvar likevel at vi bruker verdier som våpen.

Takket de som har stilt opp

Han brukte også anledningen til å takke de som har stilt opp for flyktningene på ulikt vis, og de som vier sin tid til å hjelpe til i mennesker i nød i andre land.

– Mange mennesker over hele landet har samlet inn og delt ut klær og mat, undervist i norsk og også åpnet sine hjem for dem som trenger det. Spontane tiltak – og et uttrykk for medmenneskelighet. Slik har mennesker blitt sett og viktige fellesskap bygget.

– Jeg vil i kveld rette en spesiell takk til nordmenn som er i andre land for å hjelpe mennesker i nød, og som bidrar i arbeidet for fred og stabilitet. Kvinner og menn i forsvaret, politiet, diplomatiet og humanitære organisasjoner gjør en viktig innsats vi alle kan være stolte av.

Sender sine tanker til de som mister jobben

Kongens tanker gikk også til de som har mistet hjemmene sine på Svalbard, og de som har mistet jobbene som følge av rokkeringer i arbeidslivet i inn- og utland i året som har gått.

– Noen yrkesnæringer er truet, og for den enkelte ansatte kan det få store følger. Vi har den senere tid hørt om oppsigelser flere steder. Jeg vil tro at mange i kveld er bekymret for hva som skjer med sin arbeidssituasjon i tiden fremover, sa han.

Snakket om tapet av faren

Kongen snakket også om tapet av hans far, kong Olav V, og hvordan det norske folk stilte opp for han i 1991. 

– En av mine viktigste merkesteiner ble lagt i 1991. Da min far, kong Olav V, gikk bort natten til 17. januar 1991, begynte min kongegjerning. I den mørke januarnatten for snart 25 år siden ble Slottsplassen fylt av lys. Mennesker kom fra fjern og nær for å minnes en kjær konge.

– Min kongegjerning startet med en følelse av fellesskap. Varmen fra et helt folk omfavnet vår familie og gav styrke i en tung tid.