25-åring pågrepet for å planlegge nyttårsangrep i USA

En 25-åring er pågrepet av politiet i staten New York mistenkt for støtte til ekstremistgruppen IS og for å planlegge et angrep der restaurantgjester skulle drepes nyttårsaften.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

25-åringen som er pågrepet identifiseres som Emanuel L. Lutchman. Han er siktet for å forsøkte å bistå IS med støtte. I tillegg er han siktet for å planlegge et angrep nyttårsaften der også sivile skulle drepes, på oppdrag for IS.

Restauranten som skulle angripes ligger i byen Rochester, nordvest i staten New York, opplyser justismyndigheten.

– Han planla å drepe uskyldige sivile på nyttårsaften, sier statsadvokat John P. Carlin i en pressemelding

Ifølge NBC New York planla 25-åringen å bruke machete i angrepet. Justismyndigheten opplyser også at mannen har psykiske problemer.

Mannen, en tidligere straffedømt konvertitt, skal ha blitt oppfordret av IS-forbindelser til å gjennomføre angrepet for å bevise sin lojalitet til ekstremistene. 27. desember leverte han fra seg et opptak der han sverger troskap til gruppa og dens leder Abu Bakr al-Baghdadi. Mannen skal ha uttrykt ønske om å forlate USA og reise til Midtøsten.

– FBI pågrep mannen som skal ha hatt til hensikt å drepe sivile nyttårsaften. FBI er bekymret over at folk i utlandet bruker internett til å oppfordre mennesker i USA til å gjennomføre voldshandlinger der de bor, sier Adam S. Cohen i FBI.

NTB/TV 2