Tidenes pengefest i Tour de Ski

Men Petter Northug sjekker ikke kontoen før karrieren er over.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For to år siden vant Martin Johnsrud Sundby 722 000 kroner (106 000 sveitsiske franc) da han gikk til topps i Tour de Ski. Forrige sesong gikk han inn 723 000 kroner (96 000 sveitsiske franc). Da var det Marit Bjørgen som tjente mest av samtlige utøvere. Hele 903 000 kroner (120 000 sveitsiske franc) ble overført til den nybakte mammaens konto i etterkant av Touren.

Tjener på svak kronekurs
Denne sesongen ligger det an til å bli tidenes pengefest i Tour de Ski. Premiepengene utbetales nemlig i sveitsiske franc. Den har styrket seg vesentlig mot den norske kronen i løpet av de siste årene. Med den nåværende kursen ville Johnsrud Sundby tjent henholdsvis 943 000 kroner i 2014 og 854 000 kroner i 2015. Bjørgen ville innkassert godt over én million kroner på Tour-suksessen i fjor.

Førstepremien i Tour de Ski er 100 000 sveitsiske franc (890 000 kroner). I tillegg deles det ut prispenger til dagsetappevinnere, for hver dag man har ledertrøyen og sprintpenger.

Mange løpere har private sponsoravtaler der Tour-suksess gir klingende mynt i kassen. Med full klaff vil lønnsslippen i januar være lystig lesning for skistjernene.

– Pengene er en bonus
Ingen har vunnet flere Tour de Ski-etapper enn Petter Northug. 29-åringen har gått til topps 13 ganger. Med fire andreplasser og to tredjeplasser sammenlagt har mosbyggen skrapt sammen flere millioner kroner de siste ti årene. 

Northug har vært i Sveits i julen, men røper at han ikke har sjekket kursen.

– Kurser går opp og ned, akkurat som formen. Jeg har ikke sjekket kursen, men jeg har sjekket skiløypene. De har vært bra, smiler han.

– Betyr pengene noe?

– Det gjør egentlig ikke det. Tour de Ski er prestisje. Det er en del penger i omløp, men fokuset mitt er å få en god start. Så får pengene være en bonus om det går bra, gliser han.

Northug har foreløpig ingen planer om å bade i penger som Onkel Skrue. Det utsetter han til etter karrieren er over. 

– Det kommer nye Tourer. Jeg skal sjekke kontoen etter den siste, forteller han.