PÅ TRYGG AVSTAND: Her passerer den 110 meter lange lekteren Valhall-feltet i Nordsjøen.  FOTO: BP / BP
PÅ TRYGG AVSTAND: Her passerer den 110 meter lange lekteren Valhall-feltet i Nordsjøen. FOTO: BP / BP

Oljeselskapet BP puster lettet ut:

Drivende lekter traff ikke Valhall-feltet

STAVANGER/BERGEN (TV 2): Den 110 meter lange lekteren som har drevet i dårlig vær i Nordsjøen er under kontroll.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Lekteren er ifølge NRK under kontroll. Det er ConocoPhillips som melder at faren er over.

Tidligere torsdag passerte den store lekteren Valhall-feltet uten å treffe noen installasjoner. 

– Dette har vært dramatisk og nå er vi utrolig lettet. Dette har vært en krevende situasjon, sier pressetalsmann i BP, Jan Erik Geirmo, til TV 2.

Produksjonen på Valhall-feltet i Nordsjøen ble torsdag formiddag stengt ned, og ansatte ble evakuert i frykt for at den drivende lekteren skulle treffe oljefeltet. Kun en beredskapsgruppe ble igjen på plattformen, med et helikopter tilgjengelig, dersom det skulle bli nødvendig for dem å evakuere også. 

– Klokka 12.24 fikk vi melding om at lekteren har skåret klar av plattformen i en avstand på ca. 1 nautisk mil (1,8 kilometer). Faren er dermed over, for det er ingen andre plattformer i den umiddelbare drivbanen, sier pressesjef Anders Bang-Andersen i HRS til NTB.

Håpet vinden skulle snu

Totalt var det 235 personer, fordelt på to installasjoner på Valhall, da nyheten om den drivende lekteren kom onsdag kveld. I løpet av natten ble 150 evakuert til de nærliggende installasjonene Ula og Gyda. 

Produksjonen ble opprettholdt gjennom natten, og håpet var at vinden skulle dreie slik at lekteren drev bort fra Valhall-feltet. 

Etter en vurdering klokken 10 torsdag formiddag ble det bestemt at produksjonen skulle stenges ned, og de siste arbeiderne evakueres. 

– Hvor alvorlig er situasjonen? 

– Det er en alvorlig situasjon når en så stor lekter i drift har retning av et feltsenter som produsere olje og gass. Det positive er at vi klarer å stenge ned produksjonen og evakuere folk. Ingen er skadd eller savnet, sa Geirmo til TV 2 torsdag morgen.

LEKTER: Dette er den 110 meter lange lekteren som har drevet i dårlig vær i Nordsjøen.  FOTO: TV 2-TIPSER /
LEKTER: Dette er den 110 meter lange lekteren som har drevet i dårlig vær i Nordsjøen. FOTO: TV 2-TIPSER /

Evakuering startet i natt

Fire helikoptre ble sendt fra Stavanger lufthavn til Valhall-feltet mellom klokken 00.45 og 01.30 natt til torsdag for å evakuere arbeidere. 

I tillegg ble 145 personer evakuert fra Eldfisk, som hører til Ekofisk-feltet, 300 kilometer sørvest for Stavanger.

– Når en lekter driver i Nordsjøen må vi gjøre det som gir størst sikkerhet og trygghet for våre ansatte, sier Tore Falck, seniorrådgiver ved kommunikasjonsavdelingen i ConocoPhillips, som driver Ekofisk-feltet. 

95 av de 145 Eldfisk-evakuerte er fraktet til land, mens de resterende 50 er fraktet til andre plattformer i Ekofisk-området. 

I NATT: Arbeidere ved Valhall-feltet i Nordsjøen evakueres etter at en lekter har slitt seg løs og driver mot plattformene. Foto: BP.com
I NATT: Arbeidere ved Valhall-feltet i Nordsjøen evakueres etter at en lekter har slitt seg løs og driver mot plattformene. Foto: BP.com

Ifølge Falck har evakueringen gått rolig for seg. 

Prøver å skyte line i lekteren

Rederiet Eide Marine, som eier den ubemannede lekteren, fortsetter arbeidet med å få kontroll over fartøyet. Lektern er 110 meter lang, 45 meter bred og 30 meter høy. 

To forsyningbåter er på plass ved lekteren, og et spesialfartøy er på vei. Det er gjort to mislykkede forsøk på å få slepekontakt med lekteren torsdag. 

– Lekteren driver nå inn mot norskekysten, og er nå ikke fare for andre oljeinstallasjoner, sier Georg Eide, daglig leder i Eide Marine Services. 

Flys tilbake i løpet av dagen

De evakuerte plattformarbeiderne flys tilbake i løpet av torsdagen.

Det er oppstartsprosedyrer å følge før produksjonen kan settes i gang igjen, men Geirmo tror at full produksjon vil være i gang om et par dager. 

LEKTER: Rederiet Eide Marine eier den ubemannede lekteren.
LEKTER: Rederiet Eide Marine eier den ubemannede lekteren.

Full storm

På helikopterdekk på Valhall ble det onsdag målt full storm, opp mot 25 meter per sekund. Vinden har minsket gradvis gjennom natten, og ifølge Storm Geo er det torsdag morgen stiv kuling, med en vindstyrke på 15-16 meter per sekund. 

– Gjennom dagen i dag er det ventet liten, til stiv kuling, i området, sier vakthavende meteorolog i Storm Geo, Ina Wollertsen. 

Wollertsen legger til at vindretningen, som i går lå stødig på sørøstlig, dreier mer sørlig. 

– Det er ventet at vinden i løpet av dagen dreier mer mot sørvestlig, sier Wollertsen. 

Onsdag ettermiddag omkom en person, og to andre ble skadet, da en stor bølge traff riggen COSL Innovator som arbeider for Statoil ved Troll-feltet i Nordsjøen, vest for Bergen.

(NTB / TV 2)