Brann på Nedre Foss gård i Oslo

Nedre Foss gård på Grünerløkka i Oslo tok fyr onsdag kveld. Bygget er Grünerløkkas eldste.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi mener at vi har kontroll, men det brenner fortsatt litt, og situasjonen kan fort endre seg. Vi jobber fortsatt for å begrense spredning, sier vaktkommandør Stig Henning Buaas ved Oslo brann- og redningsetat like før klokka 8 nyttårsaften.

Det var like før klokken 19 onsdag at det brøt ut en brann ved spisestedet Nedre Foss gård i Nordre gate på Grünerløkka i Oslo. 

Brannen skal ha spredt seg fra en grill til ventilasjonsanlegget. Flammene står ut av taket på bygget.

Jobber intenst

Det er store mannskaper fra politiet og brannvesenet på stedet. Et stort området rundt restauranten er avsperret. Deler av restauranten har kollapset totalt. 

– Det er for tidlig å si noe om hvordan brannen startet, men det er i kjøkkendelen. Alle som var i bygget er evakuert. Ingen er skadd, ingen er kjørt til legevakten eller noe annet sted, opplyser politiets operasjonsleder på stedet.

Bygget er akkurat pusset opp for 50 millioner kroner, og restauranten ble kåret til årets restaurant i Oslo i år. 

Historisk bygg

Den restaurerte hovedbygningen er opprinnelig fra 1802, og er Grünerløkkas eldste bygning, skriver Nedre Foss gård på sine nettsider.

Det er blitt brukt tre år på oppussingen, og restauranten ble nyåpnet i mai. De har plass til 400 gjester. 

Investor og eier Christian Ringnes ønsker å bygge opp igjen Nedre Foss Gård.

– Mitt håp er vi kan bygge denne opp igjen. Den er selvfølgelig forsikret. Men jeg håper bare at det står igjen nok av det gamle til at sjelen forblir i bygningen også. Det er ganske viktig, sier Ringnes til TV 2.

Byantikvaren fortviler over det som er brent opp.

NYOPPUSSET: Slik så Nedre Foss gård ut. Restauranten var pusset opp for 50 milloner kroner, og var nyåpnet i mai i år. Foto: NTB scanpix
NYOPPUSSET: Slik så Nedre Foss gård ut. Restauranten var pusset opp for 50 milloner kroner, og var nyåpnet i mai i år. Foto: NTB scanpix

– Dette er en fryktelig nyhet. Vi vet ikke nøyaktig hvor gammelt deler av bygget er. Dette er et veldig viktig bygg for elvehistorien her i hovedstaden, sier byantikvar Janne Wilberg til TV 2. 

Mye røyk

Politiet i Oslo advarer om at det er mye røyk i området, og anbefaler folk som bor i området å holde vinduene lukket.

Også TV 2s reporter på stedet sier det ligger et tungt røyklag over hele Vulkan-området. 

110-sentralen opplyser at de er i gang med slukningsarbeidet, men at de kaller inn ekstra ressurser i arbeidet.

Brannvesenet belager seg på å jobbe med slukningsarbeidet gjennom natten. 44 personer, 29 gjester og 15 ansatte, ble evakuert da brannen brøt ut. Alle er gjort rede for. To personer fra brannvesenet sjekkes av helsepersonell for mistanke om lette røykskader.