Johnsrud Sundby «bor» på rulleskimølla: – Den er nådeløs

Nå jakter han sin tredje strake seier i Tour de Ski.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

LENZERHEIDE (TV 2 Sporten): – Martin har et veldig stort treningstalent og har en høy treningsdisiplin. Dette gjør at han kan utføre treningsøktene med høy kvalitet. Men det som imponerer meg mest er at han har blitt så god i voksen alder. Martin var ingen juniorstjerne.

Audun Svartdal ved Olympiatoppen har fulgt Martin Johnsrud Sundby tett under uttallige timer på rulleskimølla.

– Dette treningsapparatet (rulleskimølla) har vært et viktig bidrag i hans utvikling på flere måter. I perioder hvor det er kaldt ute er det bra for hans luftveier å kunne trene inne. Og mølla er nådeløs. Her må du være konsentrert, og det nytter ikke å lure seg unna. Alt her er målbart og vi ser begge to om formen er bra, forklarer Svartdal.

– Jeg trenger ekspertise for å utvikle meg. Hvis jeg skal bli bedre, så må det jobbes med de små, men avgjørende detaljene. Jeg trenger superdyktige folk som kan hjelpe med med ting jeg ikke finner ut av selv. Det er utrolig inspirerende å jobbe med slike folk, forklarer Johnsrud Sundby.

– Martin har kapasitet, muskelstyrke og teknikk som gjør at han «står» distansene helt ut, understreker Svartdal.

– Når jeg har disse folkene med meg på trening så kaller vi det utviklingsøkter, og det synes jeg passer bra. Litt rart kanskje, men etterpå grubler jeg over hva jeg gjorde og hva jeg kan gjøre annerledes.

Justyna Kowalczyk har vunnet Tour de Ski tre ganger på rad, men ingen mannlig løper har klart det. Martin Johnsrud Sundby har muligheten.

– Det hadde vært stort. Vinner du Tour de Ski, så viser det at du behersker ulike løp i langrenn, sier den store favoritten.