Belal (15) og Ali (16) kan bli ofre for Listhaugs asylplan

Om innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) får viljen sin, kan mindreårige asylsøkere bli uttransportert når de fyller 18 år. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I går la regjeringen fram 150 sider med forslag til innstramminger i asylpolitikken. Enslige mindreårige asylsøkere er blant dem som vil merke innstrammingene. I dag får ni av ti i denne gruppen innvilget opphold i Norge.

Men med de foreslåtte reglene skal behovet for beskyttelse revurderes når man fyller 18 år. Dermed risikerer flere å måtte reise hjem – til tross for at de ankom Norge som barn.

Forslagene fra regjeringen har fått kraftig kritikk fra blant andre jusprofessor Mads Andenæs, som mener at flere av tiltakene er i strid med grunnloven. 

Ingen garantier

Belal (15) og Ali (16) er helt alene i Norge. De flyktet fra Afghanistan, via båt over Middelhavet og langs landeveien i Europa til Norge.

– Min drøm er å leve. Jeg ønsker meg et trygt og godt liv her, sier Belal.

Sammen med kameraten Ali bor de på Hvalstad transittmottak utenfor Asker. Over 5000 mindreårige asylsøkere har ankommet Norge i år.

– Vi kommer fra et land uten rettferdighet, med krig og uro. Jeg vil ta utdannelse og bli en dyktig journalist, sier Ali.

– La oss bidra

16-åringen sier han forstår at mange er skeptiske til de mange flyktningene som har ankommet Norge og Europa i 2015.

– Men jeg ber om at folk ser på oss som en ressurs. Vi er gode og fredelige mennesker som kan bidra til å utvikle Norge, mener han.

Regjeringen ønsker også å gjøre det vanskeligere å søke familiegjenforening. Både Ali og Belal har familie som lever i fare i Afghanistan.

– Jeg har ikke snakket med dem på flere måneder, men jeg tenker på dem hver dag. Jeg respekterer også at Norge har sine grenser, men jeg håper at jeg kan gjenforenes med dem, sier Ali.