Bill Cosby (78) tiltalt for overgrep

Tiltalen ble annonsert få dager før foreldelsesfristen.

Bill Cosby (78) er blitt tiltalt for seksuelt overgrep, ifølge nyhetsbyrået Assocated Press (AP). Tiltalen kommer mer enn ti år etter at en tidligere ansatt ved Temple University i Philadelphia fortalte politiet at komikeren hadde dopet henne ned og forgrepet seg på henne.

Ifølge tiltalen skal overgrepene ha funnet sted hjemme hos Cosby i Cheltenham Township, en forstad til Philadelphia i 2004.

– Det seksuelle angrepet fant sted en kveld tidlig i 2004 i Cosbys hjem. Tiltalen er tatt ut som følge av ny informasjon som kom for en dag i juli 2015, sa statsadvokat Kevin Steele på en pressekonferanse onsdag ettermiddag norsk tid.

Cosbys advokater ville ikke kommentere saken før pressekonferansen onsdag, ifølge AP.

Innrømmet seksuell kontakt

Den amerikanske komikeren har vært i hardt vær det siste året etter at over 40 kvinner har anklaget han for overgrep. Dette er imidlertid den første gangen at det tas ut tiltale mot Cosby, ifølge nyhetsbyrået.

Statsadvokaten i Montgomery County nektet å ta ut tiltale mot Cosby i 2005. Ti år senere har den nye statsadvokaten valgt å tiltale Cosby. TV-stjernen har innrømmet at han hadde seksuell kontakt med kvinnen, men hevdet det var frivillig.

Takker statsadvokaten

Ifølge påtalemyndigheten fikk komikeren kvinnen, Andrea Constand (42), til å drikke vin og ta piller som han hadde. Hun ble deretter bevisstløs, eller uvitende om hva som foregikk.

Tiltalen ble annonsert få dager før foreldelsesfristen.

«På vegne av vår klient Andrea Constand ønsker vi å uttrykke vår takknemlighet overfor statsadvokaten i Montgomery County, etterforskere og politietaten for at de har vist hensyn og forståelse i denne vanskelige tiden. Vi har den største tillit til herr Steele og hans team, som har imponert oss med sin profesjonalitet. I og med at denne saken nå vil bli tatt opp i rettssystemet, har vi ingen ytterligere kommentarer», opplyser kvinnens advokat. 

Motsøksmål

En lang rekke kvinner har det siste året kommet med lignende beskyldninger mot komikeren, som er mest kjent for norske TV-seere som dr. Cliff Huxtable fra «The Cosby Show». De fleste forholdene ligger så mange år tilbake i tid at de er foreldet i strafferettslig forstand.

Sju kvinner har saksøkt den 78 år gamle komikeren, både for seksuelle overgrep og for å ha svertet dem etter at anmeldelsene ble levert. Cosby har svart med motsøksmål.
Noen av kvinnene som har anklaget Cosby for overgrep, var helt nede i 15-årsalderen da de angivelige overgrepene fant sted.

TV 2/NTB