Ekspertene om Rekord-Özil: – Derfor troner han øverst på assist-toppen i Europa

Ingen over, ingen ved siden av Mesut Özil i Europa. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Arsenal - Newcastle på TV 2 Sport Premium klokken 16.00 lørdag 2. januar

Mesut Özil scoret et mål og hadde én assist da Arsenal vant 2-0 mot Bournemouth mandag.

Seieren førte til at «The Gunners» avslutter 2015 på toppen av tabellen, mye takket være den tyske magikeren som har vært nest sist på ballen 16 ganger så langt denne sesongen. Den perfekte corneren mot Bournemouth som Gabriel Paulista scoret på var også hans 20. assist dette kalenderåret, noe som er ny rekord i Premier League. 

– Premier Leagues beste spiller
– Özil er en av de beste gutta i bransjen. Sånn er det bare. Men han er stort sett god når laget gjør det bra. Og som oftest er han årsaken til at de gjør det bra. Men det er jo den eneste haken ved Özil. At han ikke er så god når det butter imot. Men når det går som det går i dag og det glir unna er han helt fantastisk å se på. Han er den beste spilleren i Premier League om dagen. Det tør jeg påstå, sa Premier League-kommentator Simen Stamsø Møller i TV 2s studio etter kampen mandag.  

Tar man statistikken videre ser man at på 13 av de 16 målene han har stått bak denne sesongen, har målscoreren kun brukt ett touch på å score. 

– Det vitner i hovedsak om to ting. Først at Özil har en delikat og presis førsteberøring - og deretter at han allerede har en klar idé om hva som er den beste løsningen før han mottar ballen. For øvrig er dette to kvaliteter som er helt uvurderlige i den rollen han spiller på banen, sier fotballekspert Tor-Kristian Karlsen.  

– Det er fascinerende å se på. Det virker som om han er mer interessert i å spille til andre enn å score selv, sier Premier League-kommentor Stamsø Møller.  

Flest assister i Europa
16 assister er ikke bare flest i Premier League – det er også desidert flest dersom man tar med tall fra de fem øverste divisjonene i Europa. Bayern Münchens Douglas Costa og PSGs Ángel Di María er nærmest med sine ni assister. I Premier League er det Manchester Citys Kevin De Bruyne som har nest flest assister - åtte i tallet.

Tor-Kristian Karlsen mener statistikken taler for at Özil for tiden er blant de aller beste spillerne i Europa.  

– At han er der oppe sammen med et utvalg av Barcelona- og Bayern München-spillere er det overhodet ingen tvil om, sier han.  

Giroud + Özil
Samarbeidet med Olivier Giroud har også vært en solid bidragsyter til at Arsenal nå befinner seg på tabelltoppen. Statistikken viser at Özil har vært nest sist på seks av Girouds ti scoringer denne sesongen.  

– Jeg er ikke overrasket. Özil er en perfekt medspiller for en spiss. Giroud er en type spiss som helst ikke skal gjøre så mye selv. Han er enormt flink til å bevege seg inne i boksen - ikke fullt så flink til å bevege seg utenfor. Da er det perfekt å ha en spiller som Özil som er så flink til å lese de løpene inne i boksen, sier Stamsø Møller. 

Han får støtte av Karlsen.  

– Nå skal det sies at det er en ganske takknemlig oppgave å spille spiss med Özil som servitør rundt seg. Giroud har gjort fremskritt denne sesongen, men det er franskmannen som ligger dypest nedlesset i takknemlighetsgjeld i dette samarbeidet. Denne sesongen har dessuten Wenger forstått at Özil er mer effektiv når han får spille nærmere straffefeltet, det var tross alt som en «10-er» han imponerte seg oppover de tyske ungdomslandslagene, legger Karlsen til. 

Forrige sesong var det Kevin De Bruyne som kunne kalle seg Europas assistkonge med sine 20 assister for Wolfsburg i Bundesliga. Med 16 assister ved halvspilt sesong, er det mye som tyder på at tyskeren kommer til å ende med langt flere etter denne sesongen. Men først må han holde seg skadefri – og ikke minst takle forventningspresset.  

–  At Özil potensielt kan være en av verdens beste spillere vet vi allerede. Spesielt før overgangen til Real Madrid spilte han på et ekstraordinært høyt nivå. I Madrid –  og spesielt i tiden etter overgangen til Arsenal –  var det mye som tydet på at fokuset til tyskeren ikke alltid handlet om fotball. Nå virker det imidlertid som at han har modnet og er klar til å ta mer ansvar. Syretesten blir om han kan være med å lede et noe uforutsigbart Arsenal til ligatriumf. Det er nå i andre halvdel av sesongen som forventningspresset blir en faktor, sier Tor-Kristian Karlsen.  

Wenger: – Han har blitt en leder
Arsenal-manager Arsene Wenger mener at 27-åringen har utviklet seg til en leder denne sesongen. 

– Da han gikk lenge skadet jobbet han veldig hardt med det fysiske. Han er en komplett idrettsutøver. Han er større som spiller nå og tar mer ansvar og viser bedre lederegenskaper. Nå virker han mye mer bestemt i forhold til å lede laget – sammenlignet med når han kom hit. Og akkurat der har han forbedret seg enormt, sier Wenger til Arsenal.com

Om det nettopp er den dødelig presise venstrefoten og hovmesterblikket kombinert med hans lederegenskaper som skal være med på å føre Arsenal til seriegull denne sesongen, gjenstår å se. 

–  Jeg tippet Arsenal til å vinne Premier League før sesongen og ser ingen grunn til å endre på den prognosen. Men allikevel er Arsenal litt utsatte på visse posisjoner. Man kunne kanskje hatt brukt for en stopper til, muligens en midtspiss til å avlaste Giroud. Tiden vil vise om Mohamed Elneny – som nå trolig signerer fra sveitsiske Basel – har kvalitetene til å utgjøre mer enn en stallspillerrolle. Uansett er januar neppe tiden på året der toppklubbene realistisk kan styrke seg i noen spesiell grad, kvalitetsspillere er generelt ikke tilgjengelige, avslutter Karlsen.