Stormen røsket av tak og veltet trafikklys

Kraftig vind rev av takplater og veltet trær på Vestlandet. Deler av Bergen sentrum ble avsperret onsdag kveld grunnet løse takplater.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet i Hordaland hadde hendene fulle onsdag ettermiddag og kveld.

  • I Bergen sentrum har takstein blåst ned fra biblioteket. Deler av området rundt biblioteket ble sperret av.
  • Et tak løsnet i Espeland, og i Laksevåg har en takplate løsnet. I Askøy har en strømførende kabel falt over veien. I Fyllingsdalen er det meldt om et tilbygg som har løsnet i vinden.
  • Vikafjellet er stengt og Hardangervidda er stengt for personbiler. Over Hemsedalsfjellet er det kolonnekjøring.

Politi og brannvesenet i Hordaland råder folk til å holde seg inne hvis det ikke er helt nødvendig å gå ut.

– I samråd med politiet sier vi at folk må vise aktsomhet hvis de må ut. Disse vindkanstene kan forårsake potensilt farlige situasjoner, sier vaktkommandør ved 110-sentralen Sigbjørn Villanger til TV 2.

Ber folk sikre løse ting

Uværet skapte problemer også i andre fylker. I Bremanger i Sogn og Fjordane blåste en 20 fots container på sjøen. I Sunnmøre blåser det så kraftig at politiet oppfordrer folk om å sikre løse gjenstander.

Politiet i Sør-Trøndelag melder om økende vind og løse gjenstander som fyker rundt.

– Folk oppfordres om å sikre sine eiendeler, twitrer politiet.

Garasjer knust

Også i Stavanger meldes det om skader i den kraftige vinden. Flere garasjer i Østre ring har blåst ned, og brannvesenet forsøker å sikre løse gjenstander.

– Det er ti-tolv garasjer som er ødelagt. Heldigvis snakker vi kun om materielle skader, sier innsatsleder Vidar Olsen til TV 2.

– Hva er det som har skjedd her? 

– Sannsynligvis er det en port som har stått åpen. Vinden har så fått tak i taket og vippet det av gårde, sier han. 

– Dere har evakuert området. Hva er det dere frykter?

Flere garasjer har blåst bort i Fyllingsdalen i Bergen. FOTO: MARIE KALVEHAGEN / TV 2
Flere garasjer har blåst bort i Fyllingsdalen i Bergen. FOTO: MARIE KALVEHAGEN / TV 2

– Vi tar forholdsregler. Løse gjenstander kan fyke avgårde og treffe personer. Nå har beboerne i borettslaget her fått lov til å flytte bilene. Så varsler vi beboerne på motsatt side av garasjene slik at de holder seg innendørs i tilfelle det kommer noen løse gjenstander. Det er også fare for at resten av takplatene kan fyke avgårde, sier innsatslederen til TV 2. 

Alle mannskaper i sving

Politiet i Hordaland får bistand av Sivilforsvaret. Flere bygninger har fått skader, og det blåser fortsatt kraftig. 

– Vi får bistand av en ti til femten mann, sier Terje Magnussen i Hordaland politidistrikt til NTB onsdag ettermiddag. Politiet selv har allerede alt tilgjengelig mannskap ute grunnet uværet.

Tak blåste av blokk

Klokken ti over elleve meldte politiet at et tak hadde blåst av en blokk i området Harald Sæveruds veg i Fana i Bergen. Politiet evakuerte deler av området. 

– Da vi kom frem til stedet, tok en patrulje seg opp på nabotaket. De ser da at tretti ganger to meter av taket er revet løs og har lagt seg over videre tak. Vi evakuerer litt i området der og vurderer om vi skal gjøre mer, blant annet å stenge veier som går forbi, sier Terje Magnussen, operasjonsleder ved Hordaland politidistrikt til TV 2.

Politiet har ikke fått melding om personskader i forbindelse med hendelsen, men det er fare for at taket kan falle ned.

– Deler av taket ligger fortsatt løst og det er fare for at det skal blåse videre, sier Magnussen. 

Personene i nabobygningene fikk i 13-tiden onsdag lov til å gå inn igjen.

Fulgte med fra vinduet

I bydelen Fyllingsdalen har sju garasjer blåst bort fra grunnen, og det er bare flaks at ingen mennesker er skadd.

Jørgen Julius Johansen bor i Fyllingsdalen borettslag og fulgte dramaet fra sitt eget vindu. 

– Det er ganske voldsomt. I borettslaget er det to høyblokker ved siden av hverandre, og det ser ut som det er en vindtunnel mellom dem som har gjort at taket rett og slett flyttet seg, sier han til TV 2. 

Deler av taket sperret veien og gjorde det umulig å ta seg fram.

– Det satt en person i bilen som ble truffet. Det må ha vært ganske skremmende, selv om det så ut som det fysisk gikk bra, sier Johansen til TV 2. 

Sigurd Fjære fra Vesto if skadeforsikring beregner at skadene på garasjene vil kunne bli på opp mot en million kroner.

Mistet garasjetaket

Det ble en dramatisk start på dagen for Knut Starheim som bor i Vognstølen i Landås bydel. Vinden tok rett og slett med seg taket på garasjen hans. 

– Garasjetaket ble bare blåst rett av. Jeg ble oppringt av medeier av garasjen som var på vei til jobb på Haukeland. Jeg så at taket hadde føket ca tretti meter.

Han fikk raskt kontakt med politi og brannvesen, som hjalp til med å få kuttet det opp og lagt restene inn. Han åpner garasjeporten og viser en svært så luftig garasje. 

– Her er restene av taket så får vi bare håpe at garasjen står resten av dagen, sier han til TV 2. 

Trær velter og tak forsvinner

Hordaland politidistrikt skrev på Twitter onsdag morgen at det er økende vind langs kysten av fylket, og at det har kommet flere meldinger om blant annet veltede trær. Politiet oppfordrer folk til å sikre løse gjenstander.

– Vi har fått inn en del meldinger om trær som ligger over veiene. Et stillas har veltet. I Vognstølen i Bergen blåste et tak av en garasje, og knuste noen ruter i en bil. Taket er nå kappet opp og lagt i garasjen. Vi fikk hjelp av brannvesenet på stedet, sier Terje Magnussen, operasjonsleder, Hordaland politidistrikt til TV 2. 

I Hegglandsdalen falt et tre ned og tok med seg en høyspentledning. Treet sperret veien, og både BKK, brannvesenet og vegvesenet rykket ut.

– I tillegg har et trafikklys knekt på Nonneseter i Bergen, men det er usikkert om det er vinden eller noe annet som står bak. Vi får inn meldinger fra mange ulike områder, både fra sentrum, Landås, Os og litt i Fyllingen, sier Magnussen til TV 2. 

Vil fortsatt blåse kraftig

Det vil blåse mest onsdag og natt til torsdag. Det er liten storm ved kysten og full storm utsatte steder.

– Vinden kommer fra sør-sørøst og gir veldig sterk vind i fjellet. På Vestlandet opplever vi mange sterke vindkast, og det er slike vindkast som ofte gir store materielle skader, sier meteorolog Ine Wollert i StormGeo til TV2.

Torsdag vil det forsatt blåse kraftig, men ikke like mye som onsdag.

Mørkt sykehus

BKK har også hatt problemer i uværet. Nærmere 4000 husstander var uten strøm i Bergen i morgentimene onsdag.

Haukeland sykehus ble mørklagt like før klokken 08.00 på grunn av strømbrudd.

– Ca. kl 07.47 var det strømstans på Haukeland og nødaggregatene slo inn. I forbindelse med dette var det delvis bortfall av strøm og mørklegging i enkelte områder av sykehuset i noen sekunder og det var ustabilitet på strømforsyningen, skriver BKK i en pressemelding.

Lommelykter på rommene

Nødaggregatene slo inn på sykehuset og opprettholdt livsviktige maskiner, men strømmen i korridorer og på rommene ble helt borte.

– Like før klokka åtte forsvant plutselig lyset, sier Bjørn Skaar, pasient på Haukeland.

Det var da borte i ti minutter.

– De gikk rundt her med lommelykter for å passe på folk. Så kom lyset tilbake igjen, men det ble borte igjen etter fem minutter, forteller Skaar til TV 2.

BKK melder også at deler av Bergen og Nordhordland mistet strømmen som følge av uværet. Hele bydelen Fjellsiden i Bergen var mørklagt.

Også flere busser i byen ble rammet av strømbruddet, og passasjerene måtte finne andre måter å komme seg frem på.