«Petter uteligger» med bønn til det norske folk:
– Vis at det ikke bare er i jula vi bryr oss

– Det viktigste nå er at fokuset blir opprettholdt, forteller småbarnsfaren.

– «Petter uteligger» har gått over all forventning. Det er gjennomgående bare positive kommentarer, og de på gata har fått et ansikt utad. Det er ikke så tabubelagt lenger, og det er det som rører meg aller mest.

Slik oppsummerer Petter Nyquist (37) de siste ukene etter at serien «Petter uteligger» startet på TV 2. Flere hundretusen nordmenn har fulgt hans hverdag som hjemløs i 52 dager.

Annerledes jul

Det har gått et helt år siden Petter Nyquist feiret jul i Oslos kalde gater. Likevel er ikke julefeiringen tilbake til normalen hjemme hos familien Nyquist på Kolsås i Bærum.

– Det har vært en veldig annerledes jul i år. Lille julaften gikk jeg rundt i Oslo og delte ut 400 sjokoladeposer til de på gata, og traff like mange nye fjes som gamle, forteller han.

På sin aller første dag som uteligger i Oslo, traff han Erlik Oslo-selgeren Svein Stang (51). De knyttet etterhvert et sterk bånd - som de fortsatt har.

– Jeg var hjemme hos Svein og pynta juletreet sammen med han like før jul i år – på ordentlig Svein-vis. Treet ble pyntet av ting han har funnet på gata: Uekte gullarmbånd og godteri, forteller Nyquist, som etter midnatt feiret resten av julekvelden på «Alternativ jul».

Ville feire julaften med Svein

Petter inviterte Svein hjem til familien sin på julaften, men sykdom forhindret han fra å komme. Og selv om Petter nå har returnert til sitt vanlige liv, tilbringer han fortsatt mye tid sammen med Svein. De to har blant annet planlagt en båttur sammen til våren.

– Vennskapet med Svein setter jeg utrolig stor pris på. Han sitter med mye kunnskap og er ordentlig oppegående i hodet. Svein kommer med så mye fornuftig. Jeg tror han har drept mange av de mytene som finnes der ute, forteller Nyquist til TV 2.

Dårlig samvittighet

37-åringen forteller at han aldri har vært så mye i Oslos gater som det han har vært etter at prosjektet «Petter uteligger» var over. Har han møter eller avtaler i hovedstaden, legger han alltid inn ekstra tid for å hilse på sine nye venner.

– Jeg fikk dårlig samvittighet ovenfor de jeg dro fra på gata. Jeg har tatt med meg alle vennskapene videre, og har også fått veldig mange nye, forteller han.

– Svein har sjarmert hele Norge. Vet han det selv?

– Jeg viser Svein videoklipp og leser opp kommentarer fra Facebook. Han synes det er veldig morsomt og gøy. Jeg tror ikke han helt forstår omfanget av det selv, for han ser ikke på TV og har ikke Facebook.  Men jeg har fortalt ham at han har blitt et ansikt som skaper en positiv reaksjon blant mennesker.

– Det viktigste nå er at fokuset blir opprettholdt, og at det ikke bare er nå i julen vi bryr oss, avslutter Nyquist.