Mattilsynet varsler en gjennomgang av fabrikkproduserte produkter som bærer ordet «hjemmelaget», som dette syltetøyet fra Nora. Foto: Stabburet.no
Mattilsynet varsler en gjennomgang av fabrikkproduserte produkter som bærer ordet «hjemmelaget», som dette syltetøyet fra Nora. Foto: Stabburet.no

Varsler gjennomgang av «hjemmelaget» fabrikkmat

Først snudde Mattilsynet og lot Orkla kalle fabrikklaget mat for «hjemmelaget». Nå vil tilsynet ha en gjennomgang av hele bransjens bruk av begrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Opphevelsen av det opprinnelige vedtaket betyr ikke at Mattilsynet gir grønt lys for bruk av begrepet «hjemmelaget». Dette er ingen aksept for at Orkla, eller andre, uten videre kan bruke slike begreper, sier seksjonssjefen for merking og kvalitet i Mattilsynet, Merethe Steen, til Aftenposten.

Avisen skrev for to uker siden at Mattilsynet likevel lar Orkla omtale fabrikkprodusert syltetøy, potetstappe og surkål som «hjemmelaget». Det skjedde etter at en lokalavdeling først hadde bestemt at matgiganten ikke fikk bruke betegnelsen på fabrikklaget mat.

Situasjonen kan virke rotete, og nå innser Mattilsynet at det er behov for mer informasjon til produsenter og forbrukere.

– Dette gjelder ikke bare Orklas produkter. Nå vil vi meddele bransjen våre forventninger til deres bruk av begrepet «hjemmelaget» på sine produkter. Mattilsynet er opptatt av at forbrukerne ikke skal bli villedet, sier Steen.

Hun opplyser at Mattilsynet også vil gjøre en ny vurdering av Orklas bruk av hjemmelaget-begrepet, ettersom det første vedtaket ble opphevet fordi den lokale tilsynsavdelingen hadde brukt feil lovanvendelse. (©NTB)