Dette taket har ført til panikk blant flypassasjerer i 37 år

Bygningen ligger nemlig ikke i Cleveland ...

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ikke langt fra General Mitchell internasjonale lufthavn ligger det en gammel kinobygning som i 2015 har fått massiv oppmerksomhet i både amerikanske og internasjonale medier. 

Årsaken er at det på taket av bygningen er skrevet «Welcome to Cleveland» med hvit maling.

Problemet er bare at General Mitchell internasjonale lufthavn slettes ikke ligger i Cleveland, men i Milwaukee – hele 70 mil unna. 

37 år gammel spøk

TAKET: Dette taket er blitt et landemerke i Milwaukee. FOTO: Google Earth
TAKET: Dette taket er blitt et landemerke i Milwaukee. FOTO: Google Earth

De siste tiårene har bygningen vært hjemmet og studioet til den nå pensjonerte fotografen og kunsteren Mark Gubin (73). Han må sies å være en skikkelig spøkefugl, for skiltet er ikke noe annet enn «galskap», ifølge Gubin selv. Taket er heller ikke et nytt landemerke. De to meter høye bokstavene er nemlig hele 37 år gamle, ifølge lokalavisen Milwaukee Journal Sentinel

Da Gubin ble avbildet i samme lokalavis for ti år siden, fortalte spøkefuglen at han fikk ideen til skiltet under en lunsj med fotoassistenten sin i 1978. De to spiste på taket, og la merke til alle de lavtflyvende flyene som passerte over området. Assistenten mente det ville være fint å lage et skilt som ønsket alle velkommen til Milwaukee.

Men Gubin hadde en annen plan. Senere fant han frem maling for å lage de berømte bokstavene, som ifølge lokalavisen raskt ble omtalt i både magasiner og på riksdekkende tv. 

Raseri og panikk

Det var imidlertid ikke alle som syntes at påfunnet var spesielt morsomt. Gubin fikk en bunke brev fra en av de folkevalgte i byen, som hevdet at bokstavene førte til «raseri og panikk» blant flypassasjerer, skrev Milwaukee Journal Sentinel i 2005.

Siden bokstavene så dagens lys, har byen innført forbud mos misvisende skilt. Men skiltet til den pensjonerte fotografen ble oppført før forbudet, og hvert sjette år gir han bokstavene et nytt strøk med maling. 

– Enkelt å gjøre narr av

I sommer, ti år etter lokalavisens artikkel, gikk historien om det lokale landemerket viralt. Giganter som Huffington Post og Daily Mail har alle kastet seg over Mark Gubin og det spesielle taket.

Også de lokale mediene har oppsøkt 73-åringen. 

– Min opprinnelige hensikt var at det er en vanskelig, grusom verden, og jeg ønsker å få noen til å smile litt, sa han til WDJT Milwaukee

Til den lokale TV-stasjonen WISN forklarte Gubin at han valgte Cleveland fordi «det er enkelt å stave og enkelt å gjøre narr av». 

I begynnelsen av desember skrev Milwaukee Journal Sentinel at Mark Gubin var blitt invitert til et tv-show i New York for å oppsummere årets morsomste øyeblikk.

For ti år siden ble Gubin fortsatt opprømt av å tenke på alle flypassasjerene som ser ut av vinduet og får en god latter – eller tilkaller flyvertinnene i panikk. Det vil ikke overraske oss om Gubin fortsatt ler av reisende som frykter at de har havnet i feil by i feil delstat.