STERKE REAKSJONER: Mange dansker synes det er en elendig idé å sette opp prisene på øl og sprit. Illustrasjonsfoto/skjermdump: Colourbox/Facebook
STERKE REAKSJONER: Mange dansker synes det er en elendig idé å sette opp prisene på øl og sprit. Illustrasjonsfoto/skjermdump: Colourbox/Facebook

Dansker i harnisk over dyrere alkohol

Et forslag om å øke alkoholavgiftene var ikke det danskene ønsket seg til jul.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er ikke mulig å sette prisen mer opp, ellers blir jeg for pokker kriminell, skriver en leser på avisen Berlingskes Facebookside.

Vil ha minimumspris

Det var Berlingske som mandag brakte nyheten om at Legeforeningen i Danmark tar til orde for dyrere alkohol. Danmark bør følge Irlands eksempel og fastsette minimumspriser på alkohol, mener Legeforeningen.

Foreningen er spesielt opptatt av å få ned alkoholforbruket blant unge. I tillegg til å øke prisene, må det bli slutt på «happy hour» i barer og lokketilbud på sprit og øl i supermarkedene.

– Vårt høye alkoholforbruk er et alvorlig samfunnsproblem, og det er ingen tvil om at det er altfor billig å drikke og kjøpe alkohol i Danmark når man for eksempel kan få en flaske brennevin for 70 kroner. Derfor må vi se på hvordan man kan heve prisene, som er et velkjent middel som vi vet virker i forhold til å senke forbruket, sier Legeforeningens formann Andreas Rudkjøbing til avisen.

Dyre dråper i Norge

Nordmenn er vant til at alkohol er billigere alle andre steder enn i Norge, og Danmark er ikke noe unntak. Den billigste helflasken (70 cl) med vodka på Vinmonopolet koster 268,60 kroner.

I Danmark er det langt rimeligere. Samtidig er det på det rene at mange dansker sliter med alkoholproblemer. 140.000 dansker er avhengige av alkohol, og hvert år dør minst 3000 dansker av alkoholrelaterte årsaker, skriver Berlingske.

Hver danske over 14 år setter til livs 9,4 liter alkohol per år. Til sammenligning drikker hver nordmann over 15 år cirka 8 liter alkohol (2014-tall fra FHI).

Liten politisk støtte

Forslaget fra den danske Legeforeningen får støtte fra forskere, men sunnhetsminister Sophie Løde (V) er skeptisk. Hun mener at politikere ikke bør fastsette minimumspriser for «hva marsipan, pepperkaker eller for den saks skyld en øl skal koste».

Danskene er heller ikke spesielt lystne på å betale mer for sin øl, om man skal dømme etter reaksjonene på Berlingskes Facbook-side.

– Stopp med alle de latterlige avgiftene som allikevel ikke virker. Det bør være opp den enkelte selv å bestemme hva man vil kjøpe, heter det i en kommentar.

– Slutt å tro at folk drikker mindre ved å sette opp avgiftene, skriver en annen.

Noen mener smugling og hjemmebrenning vil øke om prisen øker, mens andre tar til orde for å gjøre noe med drikkekulturen.

Andre synes det slett ikke er så dumt å gjøre alkohol litt dyrere. En kommentator tar til orde for å følge Norges eksempel med statlige Vinmonopol.

– Det gir ingen mening at man kan drikke seg halvdød for 50 kroner, er det en som mener.

Høyt forbruk i Irland

Beregninger fra Irland viser at man med en minimumspris på 1 euro per standard drink (10 gram alkohol) vil man etter 20 år kunne spare 197 liv hvert år. Avgiften vil også kunne føre til 6000 færre sykehusinnleggelser per år, skriver Alcohol Action Ireland.

Alkoholforbruket i Irland ligger på rundt 11 liter per år blant innbyggere over 15 år.