Tenk om du kunne koble fra et dekk på bilen din, og bruke det som en mini-elmotorsykkel. Ford mener de har løsningen klar for deg, og nå har de tatt patent på den.
Tenk om du kunne koble fra et dekk på bilen din, og bruke det som en mini-elmotorsykkel. Ford mener de har løsningen klar for deg, og nå har de tatt patent på den.

Se hva de har tatt patent på nå

Her blir du nesten som Batman! 

Husker du Batman-filmen "The Dark Knight", der superhelten kjører avgårde i sin Batmobil, og plutselig kobler seg fri fra hoveddelen av bilen, og kjører videre i en slags motorsykkel. Det fikk kinopublikummet til å juble!

Kanskje er gjengen som jobber hos Ford i all hemmelighet svorne Batman-fans. Nå har de nemlig tatt patent på en lignende løsning, som skal bli tilgjengelig for mannen i gata.

Du blir ikke fullt så tøff som Batman, riktignok, men du vil kunne koble fra et av hjulene på bilen din, og gjøre den om til en sykkel. En såkalt unicycle, eller elektrisk enhjuling, om du vil.

Denne brukte Forden er et av de smarteste bruktbilkjøpene du kan gjøre

Dette er et av forslagene til hvordan den elektriske enhjulingen kan se ut.
Dette er et av forslagene til hvordan den elektriske enhjulingen kan se ut.

Elektrisk jekk

Det hele er egentlig ganske så smart. Du kommer kjørende innover mot området som er plaget med tett trafikk og/eller trange bygater.

Da kan du bare finne deg en parkeringsplass. Ved å trykke på de nødvendige knappene, vil bilen heves av en elektrisk jekk på den ene siden, der dekket som også utgjør unicycelen er festet.

Når dekket er løftet over bakken, kobles det fra, og voilà – du er klar for å smyge deg gjennom trange smug og mellom saktegående trafikk.

Les også: Her er det ikke alltid smart å bytte batteriet selv

Tyverisikring

Selve unicycle-modulen er helt selvgående og alt er ferdig montert og klart når den kobles fra bilen. Her er det batteri, elmotor, styre, sete og fotstøtte.

Ikke like dramatisk som i filmen, men du føler deg kanskje litt som en superhelt når du suser inn til jobben på rekordtid. Ja, bortsett fra at du nok risikerer å bli litt skitten da...

I tillegg fungerer systemet som en effektiv tyverisikring. For når hjulet er koblet fra, er det tilnærmet umulig å kjøre avgårde med bilen din.

Les også: Denne kan stjeles på 14 sekunder

Her er en annen mulig designvariant.
Her er en annen mulig designvariant.

Tatt patent

Ford Glodbal Technologies har åpenbart tro på dette prosjektet. De har jobbet i det stille en god stund, før de i midten av desember altså søkte om patent på løsningen.

Her finnes det både tegninger og teknisk informasjon om hvordan systemet fungerer.

Bilen som brukes til illustrasjonen virker å være en Focus – uten at det dermed må betyr at det er den modellen unicycle-løsningen skal brukes på.

Lite praktisk

Det er nemlig ikke sikkert at løsningen blir å finne på en bil nær deg sånn helt med det første. Selv om dette med en elmotor for hvert hjul etterhvert er blitt mer vanlig, og dermed kan fungere ganske godt på et slikt konsept.

Unicycle-en er svært utsatt for vær og vind, slik den framstår nå, og heller upraktisk. Men ideen er likevel interessant. Vi håper flere bilprodusenter lar seg inspirere av action- og science fiction-filmer. Da har vi mye moro å se fram til!

Les også: Dette må være Norges mest tungsolgte bruktbil