Strammer inn på regler for familiegjenforening

I tillegg får mindreårige asylsøkere midlertidig opphold til de er 18 år, før saken behandles på nytt.

NYE REGLER: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) besøker ankomstsenteret i Råde, tidligere i desember.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
NYE REGLER: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) besøker ankomstsenteret i Råde, tidligere i desember. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Den ferske innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) frykter ny asylbølge neste år og presenterer derfor i dag 40 tiltak for å stramme inn innvandringspolitikken.

Etter det TV 2 erfarer er ett av tiltakene at enslige mindreårige asylsøkere får midlertidig oppholdstillatelse til de er 18 år og at saken deres da skal behandles på nytt.

I tillegg stilles det krav om fire år med arbeid eller utdanning for å få familiegjenforening.

– Kan nekte realitetsbehandling

Ifølge forslaget, som NTB har sett, foreslås det blant annet en bestemmelse som «gir departementet hjemmel til å beslutte ankomst direkte fra et nordisk naboland som et selvstendig grunnlag for å nekte realitetsbehandling av søknad om beskyttelse (asyl) etter utlendingslovens §32».

Regjeringen viser i forslaget til at Sverige har innført en lignende bestemmelse.

Ifølge forslaget ønsker regjeringen å gi politiet myndighet til å beslutte at en søknad ikke skal realitetsbehandles og også utvide politiets myndighet til å omfatte fysisk bortvisning på grensen.

– Må bestå muntlig prøve 

Listhaug varslet mandag kveld at Norge kommer til å få en av de strengeste innvandringspolitikkene i Europa. 

Statsråden vil presentere en økning i antall år det tar å få permanent opphold i Norge fra 3 til 5 år, samt strengere krav til kunnskaper om norsk språk og samfunn, skriver VG.

– Vi foreslår at de må bestå prøve i muntlig norsk. Allerede i dag er utlendingen pålagt å ta en slik prøve, men det stilles ikke krav til resultatet. Utlendingen må også bestå den allerede obligatoriske prøven i samfunnskunnskap, sier Listhaug til avisen.

Et annet tiltak Listhaug vil innføre er å fjerne det utvidede flyktningbegrepet, melder NRK. Det vil bety at langt færre har krav på rettigheter i folketrygden, som pensjon.

Ifølge statskanalen får i dag en fjerdedel av asylsøkere til Norge opphold, til tross for at de ikke er personlig forfulgt.

SV raser

SV var ikke blant de seks stortingspartiene som i november ble enige om asylforliket som er utgangspunkt for forslagene Listhaug sender på høring tirsdag.

Nå ber SVs innvandringspolitiske talskvinne, Karin Andersen, Arbeiderpartiet og regjeringens samarbeidspartier Venstre og KrF om å våkne og sette en stopper for Listhaugs planer.

– Nå må Venstre, KrF og Ap våkne opp fra panikken som tok dem i høst og se at avtalen de gikk med på vil skade integreringen, hindre at folk kan klare seg og skape mer fattigdom, sier Andersen.

– Skammen må også Ap, V og KrF bære

SV-politikeren kaller innstrammingstiltakene en skam og mener Listhaug vil skremme folk fra å be om beskyttelse i Norge.

– Den skammen må også Ap, Venstre og KrF bære om de ikke setter ned foten og stopper Listhaug, som kaster norske verdier på skraphaugen, sier hun.

TV 2 / NTB