NYE REGLER: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) besøker ankomstsenteret i Råde, tidligere i desember.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
NYE REGLER: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) besøker ankomstsenteret i Råde, tidligere i desember. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Strammer inn på regler for familiegjenforening

I tillegg får mindreårige asylsøkere midlertidig opphold til de er 18 år, før saken behandles på nytt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den ferske innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) frykter ny asylbølge neste år og presenterer derfor i dag 40 tiltak for å stramme inn innvandringspolitikken.

Etter det TV 2 erfarer er ett av tiltakene at enslige mindreårige asylsøkere får midlertidig oppholdstillatelse til de er 18 år og at saken deres da skal behandles på nytt.

I tillegg stilles det krav om fire år med arbeid eller utdanning for å få familiegjenforening.

– Kan nekte realitetsbehandling

Ifølge forslaget, som NTB har sett, foreslås det blant annet en bestemmelse som «gir departementet hjemmel til å beslutte ankomst direkte fra et nordisk naboland som et selvstendig grunnlag for å nekte realitetsbehandling av søknad om beskyttelse (asyl) etter utlendingslovens §32».

Regjeringen viser i forslaget til at Sverige har innført en lignende bestemmelse.

Ifølge forslaget ønsker regjeringen å gi politiet myndighet til å beslutte at en søknad ikke skal realitetsbehandles og også utvide politiets myndighet til å omfatte fysisk bortvisning på grensen.

– Må bestå muntlig prøve 

Listhaug varslet mandag kveld at Norge kommer til å få en av de strengeste innvandringspolitikkene i Europa. 

Statsråden vil presentere en økning i antall år det tar å få permanent opphold i Norge fra 3 til 5 år, samt strengere krav til kunnskaper om norsk språk og samfunn, skriver VG.

– Vi foreslår at de må bestå prøve i muntlig norsk. Allerede i dag er utlendingen pålagt å ta en slik prøve, men det stilles ikke krav til resultatet. Utlendingen må også bestå den allerede obligatoriske prøven i samfunnskunnskap, sier Listhaug til avisen.

Et annet tiltak Listhaug vil innføre er å fjerne det utvidede flyktningbegrepet, melder NRK. Det vil bety at langt færre har krav på rettigheter i folketrygden, som pensjon.

Ifølge statskanalen får i dag en fjerdedel av asylsøkere til Norge opphold, til tross for at de ikke er personlig forfulgt.

SV raser

SV var ikke blant de seks stortingspartiene som i november ble enige om asylforliket som er utgangspunkt for forslagene Listhaug sender på høring tirsdag.

Nå ber SVs innvandringspolitiske talskvinne, Karin Andersen, Arbeiderpartiet og regjeringens samarbeidspartier Venstre og KrF om å våkne og sette en stopper for Listhaugs planer.

– Nå må Venstre, KrF og Ap våkne opp fra panikken som tok dem i høst og se at avtalen de gikk med på vil skade integreringen, hindre at folk kan klare seg og skape mer fattigdom, sier Andersen.

– Skammen må også Ap, V og KrF bære

SV-politikeren kaller innstrammingstiltakene en skam og mener Listhaug vil skremme folk fra å be om beskyttelse i Norge.

– Den skammen må også Ap, Venstre og KrF bære om de ikke setter ned foten og stopper Listhaug, som kaster norske verdier på skraphaugen, sier hun.

TV 2 / NTB