Pensjonisttilværelsen i Syden kan bli et ensomt mareritt

PATTAYA (TV 2): Sjømannskirken er bekymret over en markant økning i antall alvorlige sosialsaker blant nordmenn som flytter til land som Spania og Thailand.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Har du et problem i Norge, så skal det veldig mye til for at det blir forandret når du flytter til et annet land og en annen kultur, sier Ole Johnny Thorstensen til TV 2.

For ti år siden solgte Thorstensen alt han eide i Norge og flyttet til Thailand. De første årene gikk det greit. Så kom hverdagen, og gamle problemer dukket opp igjen.

Krigsveteranen har slitt med tung depresjon og andre psykiske problemer etter at han flyttet fra Norge. I dag jobber han som frivillig på Sjømannskirken i Pattaya. Her møter han mange andre utflyttede nordmenn med problemer.

Tunge saker

Asbjørn Vilkensen er utenlandssjef i Sjømannskirken. De registrerer at stadig flere nordmenn sliter i utlandet.

– Vi har økning i antall sosialsaker, det vil si at mennesker er i nød og ber oss om hjelp. Og vi ser ikke minst en økning i at disse sakene blir vanskeligere å løse, sier Vilkensen.

Det er i Spania og Thailand det bor flest utflyttede nordmenn. Mange har flyttet fra problemer i Norge.

– Noen tenker at de skal få det bedre ut fra fra de problemene de hadde, enten det er rusproblemer eller psykiske problemer. Det blir bare verre når man kommer til Spania. I Norge hadde man kanskje en familie og venner. Nettverket er ikke der i samme grad i Spania, sier Vilkensen.

Ber folk tenke seg om

Ole Johnny Thorstensen har angret på at han flyttet fra Norge og råder andre til å tenke seg nøye om før de gjør som han.

– Du er overlatt til det selv, sier han.