Advarer mot livsfarlig mobilbruk: – Alt for mange taster eller snakker ulovlig

Trygg Trafikk frykter flere ulykker på grunn av uoppmerksomme sjåfører.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Folk er ganske avhengig av telefonen. Når vi har en trafikkkontroll tar vi mange, sier politibetjent i Utrykningspolitiet, Pål Kraft.

Til tross for rekordfå dødsulykker i 2015, frykter både politiet og Trygg Trafikk at bruk av mobiltelefon i bil skal føre til flere trafikkulykker framover. 

Mange taster bak rattet

– Vi bøtelegger mellom 15.000 og 17.000 hvert år. Men man kan bare se rundt seg i trafikken, så er det alt for mange som sitter og taster eller snakker ulovlig i telefonen mens man kjører, sier sjef i Utrykningspolitiet, Runar Karlsen. 

Han tror at smarttelefonens mange funksjoner bidrar til at flere plukker opp telefonen mens de kjører, for å sjekke meldinger, sosiale medier og ringe. 

– Og den generasjonen som vokser opp nå bruker telefonen hele tiden og klarer heller ikke la være mens de kjører bil, sier Karlsen.

Rekordfå ulykker i 2015

Ikke siden 1940-tallet har det vært så få dødsulykker på norske veier som i år. 124 har mistet livet i trafikken, og det er en nedgang på 16 prosent sammenlignet med i fjor. 

Det skyldes blant annet bedre veier, bedre biler og bedre holdninger. Det er bra, men ikke bra nok, mener  direktør i Trygg Trafikk, Jan Johansen. Han mener man må fortsette å ha fokus på å få tallene enda lenger ned. 

– Kjøring med rus, misbruk av fart, uoppmerksomhet er de viktigste tingene å ha fokus på, sier Johansen. 

Få sekunder – mange meter

Også han trekker fram mobilbruk og påpeker at i løpet av de få sekundene det tar å sjekke mobilen mens du kjører, forflytter bilen seg mange meter framover uten at du følger med. 

– Det er livsfarlig. Ulovlig mobilbruk i bil er et problem vi må ta på aller største alvor,  sier Johansen.