OPPSTYR: I vinter intervjuet TV 2 Stine Klipper (T.V.) og Tanja Renate Aakerøy Pedersen. De fortalte om sin beslutning om å aldri få barn. Det vekket sterke reaksjoner.  FOTO: PRIVAT / TV 2
OPPSTYR: I vinter intervjuet TV 2 Stine Klipper (T.V.) og Tanja Renate Aakerøy Pedersen. De fortalte om sin beslutning om å aldri få barn. Det vekket sterke reaksjoner. FOTO: PRIVAT / TV 2

Folk gikk amok da Stine (24) og Tanja (23) fortalte at de aldri vil ha barn 

– Det er nesten komisk hvordan voksne folk skal ha en mening om hvordan jeg skal leve livet mitt!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 satte tidligere i år fokus på frivillig barnløshet. Stine Klipper (24) og Tanja Renate Aakerøy Pedersen (23) fortalte ærlig om beslutningen om å leve sine liv litt utenom normalen.

Til tross for at de bare er i begynnelse av 20-årene vet de sikkert at de aldri vil ha barn. De sto fram og ba om å få respekt for sine valg.

Men artiklene om de unge kvinnene vekket sterke følelser og kommentarfeltet raste.

Stine, som kommer fra Rolvsøy i Østfold, ble nedrent av henvendelser etter å ha fortalt TV2.nos lesere at hun ikke ville ha barn.

– Reaksjonene var overveldende! Jeg fikk utrolig mange sms og meldinger i innboksen på Facebook. Det må ha vært mellom 200 og 300 meldinger.

De aller fleste meldingene var støtteerklæringer fra folk i alle aldre. Det var alt fra jenter i begynnelsen av 20-årene til personer i 50-årene som fortsatt var glad de hadde valgt som de gjorde, og aldri angret.

– Det ga meg en følelse av å ikke være alene. Folk skrev at jeg var tøff og mange ønsket meg lykke til videre i livet. De sa jeg ikke skulle bry meg om de negative kommentarene og at det er jeg som kjenner meg selv best.

Da TV 2 postet artikkelen om Stine på Facebook, kom det over 2000 kommentarer. Her var ikke folk like positive. Stine sier at hun ikke orket å lese alle.

Ingen garanti med besøk

– Den styggeste kommentaren jeg fikk var nok denne: «Du kommer til å ende opp alene og dø ensom». Det er ikke det at jeg tror de kommer til å skje. Men det er jo utrolig stygt å anta noe sånt uten å kjenne meg, og tilsynelatende ønske et annet menneske så vondt.

Stine sier til TV 2 at hun gjennom jobben i eldreomsorgen har vært vitne til mange ulike familiesituasjoner. Hun har sett at det å ha etterkommere absolutt ikke er en garanti for at man får besøk når man blir gammel.

– Det er mange av de som har familie, som aldri eller sjelden får besøk. Barna kan ha flyttet, eller ikke lenger være i live. De kan ha kranglet, eller rett og slett bare ha nok med seg selv, egen jobb, og egen familie. Jeg ville aldri valgt å få barn fordi jeg er redd for å være alene som gammel.

Andre kommentarer hun fikk var: «vent noen år så får pipa en annen lyd», «Ho er fortsatt jentungen og har ingen livserfaring», «Du vet ikke hva kjærlighet er før du har fått barn», «Tenk på foreldra dine, de har rett på barnebarn», «Det er kvinnens oppgave å få barn til verden», «Bare å se på bildet ser jeg denne jenta er selvopptatt», «Egoist», «Snakker med deg om noen år jeg så får vi se», «Ingenting er vakrere enn en kvinne som bærer et barn - hvorfor ønsker du ikke det?»

Mye av kritikken gikk på alderen hennes. Mange mener at man ikke kan ta et slikt valg så tidlig i livet. Hun er oppgitt over at i tv-programmer som «Unge mødre», så velger gravide 16-åringer å beholde barnet når det blir gravide - og får støtte for det voksne valget de tar. Men å ta et valg som 23 om å ikke få barn, det er utenkelig for noen.

Hun sier at hun ikke har tenkt så mye på de negative kommentarene, men at det er sårende å ikke bli trodd.

– Jeg tror noen følte at jeg fornærmer deres valg ved å velge annerledes. Mitt valg er ikke så vanlig i A4-samfunnet. Fra vi er små lærer vi at vi skal finne en mann, gifte oss, kjøpe hus, bil og hytte. Vi skal få barn, få hund, få barnebarn og så leve lykkelig alle våre dager. Min drøm er annerledes og jeg skal tørre å følge min drøm.

Stine understreker at hun respekterer at andre ønsker familie og alt det innebærer. Det er bare ikke riktig for henne.

Vanskelig å date

Da TV 2 intervjuet Stine i vinter var hun singel, og var spent på om det ville bli vanskelig å finne en mann som har samme tanker som henne om fremtiden. I dag er hun fortsatt singel, etter å ha datet litt tidligere i år.

Stine er overrasket over hvor mye oppstyr det ble bare fordi hun foralte at hun ikke vil ha barn.  FOTO: PRIVAT / PRIVAT
Stine er overrasket over hvor mye oppstyr det ble bare fordi hun foralte at hun ikke vil ha barn. FOTO: PRIVAT / PRIVAT

Ifølge Østfold-jenta er det faktisk hennes standpunkt når det gjelder barn som har gjort at det ikke har blitt noe mer. Hun sier det er greit at menn ønsker å finne en mor til sine fremtidige barn, men at det likevel er en rar følelse å bli avvist fordi en ikke ønsker å bære frem et barn. Det gir en følelse av utilstrekkelighet.

– Det er jo et livsvalg som det er viktig å ta stilling til. Men jeg synes det er vanskelig å vite når jeg skal ta det opp. Det er jo ikke bra å vente til etter at man har blitt glad i hverandre. Han ene jeg datet hadde visst googlet meg og fikk vite det gjennom artikkelen på TV 2. Han kunne jo bare spurt meg.

Hun understreker at hun ikke stresser med å møte noen. Om det ikke skjer, er det også greit.

– Nå for tiden vil jeg jobbe mest mulig og spare opp til reise til Kenya, Sør-Afrika og Australia med min bestevenninne. Vi er eventyrlystne begge to og vi snakker mye om at vi ikke skal sitte på sykehjemmet som 90-åringer og angre for alt vi ikke gjorde.

Ingen big deal

23-år gamle Tanja fra Sandnessjøen i Nordland fikk også mange flere reaksjoner enn hun hadde forventet. Hun sier at hun vet at det er et tema som engasjerer mange, men hun hadde ingen anelse om at det skulle ta så mye av.

Samtidig mener hun at det er bra at folk snakker om dette og at kommer frem at det å være barnløs faktisk kan være et valg.

– Så selv om vi er en håndfull folk som har måtte tåle litt ekstra pepper nå, så tror jeg likevel det er flere der ute som kanskje føler seg litt lettet og ikke så alene. Reaksjonene er et bevis på at det faktisk trenger mer fokus og aksept. Det burde jo ikke være slik at dette er noe man skal måtte behøve å annonsere til venner og familie som om det er en big deal.

Som Stine fikk også Tanja flest positive tilbakemeldinger.

– Jeg fikk en del meldinger på Facebook, både folk jeg kjente fra før og totalt fremmede. Mange skrev at de var oppgitte over de litt mer kritiske kommentarene. Noen skrev også at de hadde tatt det samme valget, og det var godt å lese historiene fra folk litt oppi årene som selv hadde valgt å aldri få barn. Noen sendte spørsmål fordi de selv var litt på gjerdet og var usikre om det å få barn er noe for dem.

Frekke kommentarer

Hun forteller at hun har blitt stoppet på gata noen ganger hjemme i Sandnessjøen. Av disse fikk hun varme kommentarer og støtte. Det var bare på Facebook at noen var negative til hennes valg.

– Det verste var de totalt fremmede menneskene som forsøkte legge ord i min munn og fortelle meg hvordan jeg var og kom til å endre mening. Det var også noen som liret av seg kommentarer mot kjæresten min. De sa at de ikke kunne skjønne at noen ville være sammen med meg, og sa at «når jeg møter den rette» kom jeg til å ombestemme meg. Men hvordan kan man være «den rette» hvis man ikke deler samme ønsker og drømmer, spør Tanja.

Hun sier at det også var noen som skrev at de ønsker at hun ble gravid - eller at hun kom til å angre på sitt valg når hun ble eldre.

– Som om det ville gjøre dem mer tilfredse med seg selv. For en ting å si, å ønske slik ulykke på andre.

Hun sier at de ekle kommentarene traff litt i starten og at det var vanskelig å forstå hvorfor så mange hadde problem med mitt valg.

– Jeg hadde så lyst til å bryte inn i diskusjonen og svare hver enkelt, men følte det blir som å snakke til en vegg. Men jeg fikk også meldinger fra folk som sa at de selv ikke ønsket barn, men at de ikke hadde turt å si det til venner og familie. Årsaken var nettopp fordi de fryktet sterke reaksjoner. Det er ikke alle som tåler kritikk like bra, og noen vil kanskje føle seg tvunget til å skifte mening, sier Tanja.

– Hva tenker du om at en så uskyldig uttalelse kan vekke så mange reaksjoner blant folk?

– Jeg må innrømme jeg synes det er ganske komisk hvordan voksne mennesker kan legge seg såpass opp i andre sitt liv. Kanskje folk kunne bli litt flinkere på å forklare hvorfor de mener hva de sier, i stedet for å si at jeg ikke vet bedre fordi jeg er 23 år gammel.

I vinter sa Tanja at hun vil sterilisere seg når hun blir 25 år gammel, som er aldersgrensen i Norge. Det vil hun fortsatt. Nå er det bare ett år igjen til hun kan få gjennomført inngrepet.

– Jeg ser veldig frem til å få det gjennomført. Jeg har fått hormonforstyrrelser etter annen prevensjon, som igjen har ført til cyster både i bryst og på eggstokker. De var heldigvis godartede, men jeg måtte få dem fjernet kirurgisk. Det skal bli godt å slippe mer av slik, og ikke minst slippe den konstante angsten jeg har for å bli gravid.