ANKEN AVVIST: Advokat John Christian Elden forsvarte den voldtektsdømte journalisten. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
ANKEN AVVIST: Advokat John Christian Elden forsvarte den voldtektsdømte journalisten. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Voldtektsdom mot journalist opprettholdes

Den mannlige journalisten i slutten av 20-årene ble i fjor dømt til tre år og seks måneder i fengsel for voldtekt, men mannen anket saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lagmannsretten opprettholder Oslo tingrett sin fengselsdom i saken hvor en tidligere journalist i 20-årene var tiltalt for voldtekt av en jevnaldrene kvinne.

Mannen har tidligere jobbet for flere norske riksmedier. Han ble dømt i Oslo tingrett i 2014Dommen ble da tre år og seks måneder i fengsel, med ett av disse årene som betinget. I tillegg må mannen betale den fornærmede kvinnen 150.000 kroner i erstatning.

Det var kun fengselsdommen mannen anket. 

Endret forklaring

Mannen har hele tiden hevdet sin uskyld, og forklart at han trolig hadde sex med kvinnen i en ubevisst tilstand, mens han sov.

Men da politiet først avhørte ham på åstedet, forklarte mannen at samleiet med kvinnen skjedde frivillig. Mannen sa da at han aldri ville ha forgrepet seg på henne, og at dette kunne være noe hun hadde drømt.

– Det eneste han mente var galt, var at han hadde vært utro mot kjæresten, forklarte den ene politibetjenten i tingretten i august 2014.

«Hva i alle dager har skjedd?»

I sin forklaring i tingretten hevdet mannen at han ikke husker at voldtekten skal ha funnet sted. Hans forsvarer, John Christian Elden, påpekte at mannen lider av diagnosen søvngjengeri. Det skal tidligere ha vært episoder der han har gjort ting i søvne.

– Det første jeg tenkte var: «Hva i alle dager har skjedd? Kan jeg ha gjort noe sånn?». Jeg visste at jeg hadde gått i søvne, forklarte mannen i tingretten.

Dom opprettholdt

Lagmannsretten fester imidlertid ikke lit til den tiltaltes forklaring om at voldtekten skjedde i en ubevisst søvntilstand.

Dermed opprettholdes fengselsdommen, men på grunn av den lange behandlingstiden, gjøres nå ett år og seks måneder av dommen om til betinget fengsel.

Det betyr at mannen må sone to år.