SOV TRYGT: American Academy of Pediatrics mener at foreldre bør unngå sengebeskyttere i babyens seng. Foto: Colourbox
SOV TRYGT: American Academy of Pediatrics mener at foreldre bør unngå sengebeskyttere i babyens seng. Foto: Colourbox

Eksperter advarer: Populært babyutstyr fører til krybbedød 

«Foreldre tror at det bare er trygt babyutstyr som blir solgt i butikken. Slik er det ikke».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra før vet vi at spedbarn skal ligge på ryggen og ikke være for tildekkede når de sover, og på denne måten skal man unngå krybbedød.

I fjor ble det publisert en rapport i The Journal of Pediatrics som advarte mot såkalte sprinkelsengbeskyttere, som også blir kalt sengebeskyttere og sengekanter.

FARLIG KANT: Sprinkelsengbeskyttere får skylden for flere krybbedødsfall i USA. Foto: Colourbox
FARLIG KANT: Sprinkelsengbeskyttere får skylden for flere krybbedødsfall i USA. Foto: Colourbox

Sprinkelsengbeskyttere selges i de aller fleste babybutikker, både i Norge og resten av verden.

Nå advarer American Academy of Pediatric, som består av 64.000 barneleger, foreldre om å bruke sprinkelsengbeskyttere. Det skriver CNN.

Faren øker drastisk

Foreningen mener at faren for krybbedød øker drastisk ved bruk av de populære sengekantene.

Det er professor i barnemedisin Bradley Thach ved Washington University som har ledet studien.

Han sier at selv om springelsengbeskyttere ikke er ulovlige, er det ikke slik at de er trygge.

– Det er skremmende. Foreldre ser på springelsengbeskytterne i de utstilte sengene i en barnebutikk, og de tenker at om det ikke hadde vært trygt, hadde det heller ikke blitt solgt. Men sånn er det ikke.

Thach forklarer at spedbarn mangler den motoriske evnen og styrken som trengs for å kunne snu hodet dersom de for eksempel ruller inn i noe som hindrer dem i å puste.

Allerede i 2007 ble det advart mot at sprinkelsengbeskyttere var årsaken til krybbedød i hele 27 tilfeller mellom 1985 og 2005. 

Forskerne utvidet forskningen frem til 2012, og fant da til sammen 77 krybbedødsfall mellom 1985 og 2012 som var blitt forårsaket av sengekantene.

Klemt og kvalt

Forskning viser at dødsfallene er blitt forårsaket av at barnet blir klemt mellom sprinkelsengbeskyttere og senga, og at de blir kvalt av snorene som blir brukt til å knyte fast sprinkelsengbeskyttere til sprinklene. 

Ifølge forskerne er sprinkelsengbeskyttere også farlige for litt eldre barn, da de kan ta sats på dem og komme seg over sengekanten. Dette kan medføre fallskader.

I andre tilfeller kan kantene skape et hull mellom madrassen og sprinklene, som også kan bli farlig for barnet hvis sprinkelsengbeskytteren blir skubbet opp.

Se opp for lange snorer

Ingen norske studier bekrefter at sengekantbeskyttere har forårsaket krybbedød.

Landsforeningen uventet barnedød advarer likevel på sine nettsider mot bruk av blant annet sengekantbeskyttere:

«Sørg for at barnet har frie luftveier ved at det ikke får dynen over hodet, eller ansikt ikke blir tildekket av kosedyr, kluter m.m. Unngå bruk av pute, sengekantbeskytter, babynest (innretning til bruk i foreldreseng/sprinkelseng med myke kanter) og myke kosedyr i sengen, ha til nød kun ett lite kosedyr».

I Produkt- og elektrisitetstilsynets sikkerhetsstandard kan man lese at det ved alt sped- og småbarnsutstyr er spesielt viktig å være oppmerksom på mellomrom hvor barn kan bli hengende fast og bli kvalt.

«Barneklær og -utstyr skal ikke ha lange bånd eller snorer som barnet kan få tak i. Hvis snorene er over 22 centimeter lange kan barnet få disse rundt halsen og bli kvalt. Snorer med løkker, skal være mindre enn omkretsen på barnets hode», står det.

Produsentene er uenige

I USA finnes det ingen regler som forbyr bruk av sengekanter, men både i Chicago og delstaten Maryland er det forbudt å selge sprinkelsengbeskyttere i butikkene. 

I kjølvannet av ekspertenes advarsel, har Juvenile Products Manufacturers Association (JPMA), som representerer de amerikanske produsentene av blant annet sprinkelsengbeskyttere, sendt ut en pressemelding.

Her kan man lese at en forskningsrapport fra 2013, som JPMA forteller er «basert på informasjon man hadde da», viser at det «ikke på noe tidspunkt har sprinkelsengbeskyttere vært eneste årsak til et spedbarns dødsfall».

CNN skriver at de har tatt en liten titt på amerikanernes produkt- og varesalg-vakthund Consumer Product Safety Commission (CPSC) rapporter, som opptil flere ganger faktisk nevner at sprinkelsengbeskyttere har vært årsaken til krybbedød.