Stein Eriksen er død

Den tidligere alpinisten døde i USA søndag, 88 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tidligere OL-vinneren og alpinist Stein Eriksen sovnet inn i sitt hjem, søndag, får TV 2 opplyst.

Eriksen var bosatt i Park City, Utah. Han ble 88 år gammel.

Han var den første alpinisten til å vinne trippel gullmedalje i et verdensmesterskap og tok gull i storslalåm på Norefjell og sølv i slalåm i Rødkleiva under Oslo-OL i 1952.

Ringte Svindal i sykesengen

– Jeg har aldri kjent Stein Eriksen godt, men jeg har kjent legenden. Jeg har møtt ham et par ganger når jeg har vært i USA, men egentlig det råeste var når jeg lå på sykehuset i USA i 2007, sier Aksel Lund Svindal til TV 2.

– Jeg vet ikke hvordan han fikk det til, men han klarte å ringe sykehuset, kom gjennom og fikk tak i meg når jeg lå på sykehuset der i sengen når jeg var nyoperert. Det synes jeg var imponerende at han tok seg bryet og ikke minst brukte det han hadde av kontakter for å komme gjennom. Veldig bra fyr og en legende i skiverden. Synd at han er borte, men jeg tror han hadde et veldig innholdsrikt liv, fortsetter Svindal.

– Har han inspirert deg?

– Nei, jeg kan ikke akkurat si det. Stein Eriksen var nok mye mer elegant enn det jeg er. Han er en legende, sier Svindal.

TV 2 møtte Eriksen i dokumentarserien «Våre idrettsprofiler» foran OL i Sotsji. Der fortalte den tidligere OL-vinneren om triumfen på hjemmebane i 1952, og bildet som har blitt ikonisk i norsk OL-historie.

– Da jeg vant storslalåm på Norefjell, så viste bildene meg fire porter før mål. Fotografen stod godt plassert. Mor stod bak fotografen da jeg var i luften og holdt på å falle. Hun kastet seg ned i snøen og klarte ikke å se resten. Da jeg kom i mål løp fotografen bort til mor og fortalte at jeg hadde vunnet gull, sa Eriksen.

Legende

Under VM i Åre to år senere ble han legendarisk med tre gull.

– Jeg var noen erfaringer rikere. Jeg visste at hvis jeg hadde ett løp på den måten jeg kjørte på, så kom jeg til å vinne. Jeg klarte derfor å holde tenningsnivået litt tilbake og kjøre mer kontrollert. I det mesterskapet var jeg på toppen av min karriere, sa Eriksen. 

Eriksen ble født i Oslo i 1927 og har bodd i USA siden 1954, hvor han blant annet har vært instruktør. Men selv med over 60 år på samvittigheten i USA, var ikke Eriksen i tvil om hvor han kom fra.

– Det har vært «The American Dream». Men det er ingen tvil om at jeg føler meg hundre prosent norsk. Det har jeg aldri lagt skjul på. Norge er fundamentet til alt jeg har oppnådd. Det å være norsk og kunne si at jeg er norsk er noe jeg alltid har vært svært stolt over, sa han.

Se intervjuet i videovinduet øverst!

Eriksen var tilknyttet skistedet Deer Valley Resort i mer enn 35 år, og et av luksushotellene her er også oppkalt etter nordmannen. 

– Stein har vært en viktig del av Deer Valley-familien siden feriestedets oppstart og hans tilstedeværelse på fjellet vil bli dypt savnet, sier Bob Wheaton, president og daglig leder for Deer Valley til nettstedet Good4utah.com.

– En berømmelse over hele Amerika

Eriksens gode venn Toralv Maurstad forteller til TV 2 at han nylig var i kontakt med sin barndomskamerat.

– Det var vel forsåvidt ventet. Vi snakket med hans kone for to dager siden og fikk vite at han hadde et kraftig angrep mot hjertet så de forventet at han ikke hadde så lenge igjen. Det var en trist nyhet, sa den tidligere teatersjefen til TV 2.

De to vennene hadde mye kontakt og var med jevne mellomrom på besøk hos hverandre.

– De senere årene var vi alltid samlet da han var i Norge. Han har bodd hos oss og vi har besøkt han i Amerika. Jeg har hatt veldig mye god kontakt med han de senere årene. Vi skulle jo egentlig bort igjen og besøke han i påsken, så det gikk veldig fort dette her, sa Maurstad.

Maurstad forteller at folk stoppet og pekte på ham de gangene han besøkte sin venn i USA.

– Jeg tror han var mye større i USA enn i Norge. Da jeg var med ham i USA så stoppet folk og pekte på ham. Han var virkelig en berømmelse over hele Amerika. Det var helt utrolig, sa Maurstad.

Eriksen etterlater seg sin kone gjennom 35 år, Francoise, sin sønn Bjørn og tre døtre i Julianna, Ava og Anja.