JULEFORTELLING MED ULYKKELIG SLUTT: Maria (t.v) har brukt hele sitt voksne liv på å lete etter barnebarnet som ble kidnappet da hun var tre måneder gammel. Julaften trodde alle at de var gjenforent. AFP PHOTO / TELAM - Carlos CERMELE
JULEFORTELLING MED ULYKKELIG SLUTT: Maria (t.v) har brukt hele sitt voksne liv på å lete etter barnebarnet som ble kidnappet da hun var tre måneder gammel. Julaften trodde alle at de var gjenforent. AFP PHOTO / TELAM - Carlos CERMELE

Maria (92) har lett etter barnebarnet i 39 år – ble gjenforent med feil kvinne

Julaften var en gledens dag for Maria og «Clara» som omfavnet hverandre foran alle verdens medier – men så kom den sjokkerende nyheten.  

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Maria Isabel Mariani har lett etter barnebarnet Clara Anahi Mariani Teruggi helt siden hun ble bortført av militærdiktaturet i Argentina i 1976, skriver BBC.

Clara var bare 3 måneder gammel da hun ble tatt av det hemmelige politiet i landet. 

92 år gamle Mariani har siden vært en aktivist for gjenforeningen av bortførte barn med familiene sine.

Gjenforent på julaften

På torsdag, selveste julaften, var bestemoren overbevist om hennes årelange søken var over. Hun ble gjenforent med en kvinne, «Clara» (39), som angivelig skulle være hennes bortkomne barnebarn. 

Argentinske medier og internasjonale nyhetsbyråer skrev at to DNA-prøver viste at det var 99 prosent sannsynlig at det var slekskap mellom kvinnene.

LYKKELIG: Gjenforeningen ble dekket verden over. Foto: AFP PHOTO / CARLOS CERMELE
LYKKELIG: Gjenforeningen ble dekket verden over. Foto: AFP PHOTO / CARLOS CERMELE

At Mariani tilsynelatende fikk møte sitt barnebarn etter 39 år, rørte mange hjerter. Historien var som en julefortelling med en lykkelig slutt.

Gratulert av presidenten

De to stilte opp på bilder sammen, og det følelsesladde møtet ble dekket i medier verden over. Argentinas president tvitret også sine gratulasjoner til bestemoren, som er en velkjent aktivist i landet.

«Jeg vil ønske Mariani, hennes barnebarn, og hele familien en gledelig jule-gjenforening», skrev president Mauricio Macri på sin Twitterkonto.

Det var bare ett problem; kvinnen Mariani møtte er ikke barnebarnet hennes.

– Det er ingen genetisk match mellom dem, sier den argentinske statsadvokaten Pablo Parenti til BBC.

Kvinnen hadde funnet Mariani etter å ha fått utført en privat DNA-test, men resultatene skulle vise seg å ikke stemme med de offisielle databasene.

– Velmenende feil

De to DNA-testene som ble gjort - én i september og én i desember - viser at det ikke er noe slektskap mellom Mariani og kvinnen på bildet øverst i saken.

– To rapporter fra «Banco Nacional de Datos Genéticos» tyder på at hun ikke er Clara Anahi Mariani Teruggi. Søket fortsetter, sa Juan Martin Ramos Padilla, en talsmann for bestemoren, på en pressekonferanse lørdag.

Hvordan det er mulig å gjøre en slik feil, er det fortsatt ingen som kan forstå.

SAVNET I 39 ÅR: Clara Anahi Teruggi ble kidnappet etter at hennes regimekritiske mor ble drept i 1976. FOTO: TELEFE
SAVNET I 39 ÅR: Clara Anahi Teruggi ble kidnappet etter at hennes regimekritiske mor ble drept i 1976. FOTO: TELEFE

– Det var en velmenende feil i kommunikasjon fra noen som ønsker Mariani alt godt, sier Padilla.

Det finnes ingen indikasjon på at kvinnen prøvde å lure 92-åringen, skriver BBC.

Sønderknust

Den nedslående nyheten kom som et massivt sjokk på bestemoren som har brukt nesten halve livet på å lete etter sin sønns datter.

– Det er er hardt slag for henne og hun er sønderknust, sier Padilla til BBC, og legger til:

– Hun er 92 år, men vil fortsette å lete. 

Så langt har aktivister som Mariani og andre bestemødre klart å gjenforene over 100 barn med familiene sine. Barn militærdiktaturet hadde tatt fra foreldre som ble ansett som regimefiendtlige, som oftest mennesker med kommunistiske eller sosialistiske overbevisninger.  

Menneskerettighetsorganisasjoner hevder 30.000 regimemotstandere ble drept eller forsvant mellom 1976 og 1983. Man regner med at 500 barn ble kidnappet og solgt eller gitt bort til regimevennlige familier.

Barnene ble i noen tilfeller adoptert bort til såkalte «ikke-kommunistiske familier», ifølge BBC. 

– Trolig drept

Foreldrene til Clara var begge aktive sosialister, og under aksjonen da den lille datteren deres ble tatt, ble moren Diana Teruggi drept. Teruggi var 92 år gamle Marianis svigerdatter. Hennes sønn, Daniel Mariani, ble drept et par måneder senere. 

Ifølge avisen Buenos Aires Herald finnes det sterke indikasjoner på at også barnebarnet ble drept under aksjonen i 1976, men bestemoren har nektet å godta dette som sannheten.

– Smertefulle løgner, kalte hun påstandene i et intervju med avisen i 2013.