Politiet patruljerer boligstrøk etter innbruddsraid:

Juletyver slo til på Østlandet: Stjal bil, penger og arvesølv

Tyver har slått til en rekke steder på Østlandet i julehelgen. Politiet mener samme personer kan stå bak noen av innbruddene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet i Vestfold jager en ukjent gjerningsperson som tok seg inn i en leilighet i Stokke i Vestfold natt til søndag.

– Jeg og kjæresten våknet av at vi ble blendet av en lommelykt. En fremmed hadde tatt seg inn på soverommet vårt, forteller Wenche Bruvik til TV 2.

Hun ønsker ikke bilde av seg selv publisert, men vil fortelle historien til skrekk og advarsel.

Sønnen sov

Bruvik og kjæresten er søndag rystet over det som skjedde. Heldigvis sov Bruviks fem år gamle sønn gjennom hele hendelsen.

– Jeg opplever det som ganske traumatisk. Kjæresten min reagerte med å rope og hoppe ut av sengen. Tyven løp og slapp unna, men vi oppdaget at han hadde vært inne i alle hyller og skap, forteller Bruvik til TV 2.

Ifølge Bruvik må tyven ha vært veldig stille og gått systematisk til verks. Mange skapdører var åpne og gjenstander var dratt ut fra hyllene. 

– Det virker som om han har gjort dette før, mener småbarnsmoren.

Fant husnøkkel i ulåst bil

Tyven har trolig låst seg inn i leiligheten med parets egne husnøkler. Disse har han mest sannsynlig funnet i en av Bruviks to biler - en Suzuki, som Bruvik mener de kan ha glemt å låse lørdag kveld.

– Jeg hadde aldri tenkt på at noe sånt kunne skje, så jeg har hatt noen reaksjoner i dag. Vi får bare forsøke å fordøye det som har skjedd, og få byttet låsene så snart som mulig.

I bilen lå også ekstranøklene til Bruviks andre bil, en Nissan Primera, som nå er borte. 

– Han har bilen, og har også fått med seg masse penger. Blant annet 1100 kroner sønnen min fikk til jul. Han har også fått med seg alle bankkortene og førerkortene, så det er mye som må ordnes i morgen, sa Bruvik oppgitt til TV 2 søndag.

Søndag kveld får TV 2 opplyst at den stjålne bilen er funnet. Fremdeles med nøklene i og med lysene påslått. Bilen har vinterdekk og var ifølge politiet nedsnødd da den ble funnet i innlandet i Stokke.

TØMTE SKUFFENE: Ole Kristian Unnerud viser hvor tyvene stjal foreldrenes verdisaker fra - mens det eldre paret sov. Foto: Nikolas Gogstad-Andersen/TV 2.
TØMTE SKUFFENE: Ole Kristian Unnerud viser hvor tyvene stjal foreldrenes verdisaker fra - mens det eldre paret sov. Foto: Nikolas Gogstad-Andersen/TV 2.

Kan ha sammenheng med annen sak

Politiet i Vestfold varslet om hendelsen klokken 04.55 og skrev senere på Twitter at hendelsen kan ha sammenheng med et forhold i Rådyrveien i Stokke.

Der ble det under en time tidligere satt i gang søk med hund etter at et pågående innbrudd ble avbrutt og gjerningsperson forsvant fra stedet.

Politiet i Vestfold ber alle som kan ha sett Bruviks stjålne bil om å ta kontakt.

Bilen er grønn og har registreringsnummer AD 89 760. 

Stjal arvesølvet

Hos ekteparet Sigfrid (79) og Arne Unnerud (81) i Moss, tok gjerningsmenn seg inn mens paret sov.

– De tok sølvtøyet. Både arvesølv og det som var brullypsgaver til foreldrene mine. Ting man blir glad i, forteller deres sønn Ole Kristian Unnerud.

Innbruddstyvene tok seg inn nærmest lydløst gjennom en glassrute i inngangsdøren. Også et nabohus er rammet.

 – Politiet har vært her flere ganger og vi ser at de patruljerer i området, forteller Unnerud.

En rekke innbrudd på Østlandet

TV 2 har vært i kontakt med alle landets politidistrikter og det er spesielt på Østlandet at det har vært flere innbrudd i julen. I et nabolag i Oppegård ble en bolig tømt mens det var juleselskap i flere av nabohusene rundt. Ingen så gjerningsmennene som tok seg inn ved hjelp av en stige.

– Man skal kunne slappe av i sitt eget hjem og tenker ikke på at huset blir brutt opp samtidig som man sitter med juleribba, sier Kristian Weiskopf, politibetjent i Follo politidistrikt.

– Kan være de samme personene

Politiet mener de har bevis som kan tyde på at det har vært de samme gjerningsmennene som har opptrådt ved flere av innbruddene.

– Det er grunn til å tro at det har vært de samme på flere av innbruddene, sier Weiskopf. Han er blant flere politibetjenter som nå patruljerer i nabolag på Østlandet.