Regn, snø, vind og et varmt høytrykk – slik blir romjulsværet

Det blir ustabile værforhold over store deler av Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som TV 2 skrev fredag formiddag, er det meldt stormfulle romjulsdager flere steder i landet.

Fredag ettermiddag kommer rapportene om at varslene har slått til: Ifølge Adressa.no er ferjesambandet Brekstad-Valset innstilt på grunn av uværet – det samme gjelder ferjene mellom Agdenes og Ørland, samt flere ferjestrekninger på Nordmøre, skriver avisen.

Oppdatert værvarsel: Sjekk hvordan været blir der du er!

FUKTIG LEK: Nina Yvonne Tømte, som er på juleferie i Molde, tok dette bildet av barna Kaisa og Elias Tømte Oterhals ved Rica Seilet hotell i Molde 1. juledag. FOTO: NINA YVONNE TØMØTE / TIPS@TV2.NO
FUKTIG LEK: Nina Yvonne Tømte, som er på juleferie i Molde, tok dette bildet av barna Kaisa og Elias Tømte Oterhals ved Rica Seilet hotell i Molde 1. juledag. FOTO: NINA YVONNE TØMØTE / TIPS@TV2.NO

Det er meldt opp i full storm i trøndelagfylkene det nærmeste døgnet, og uværet beveger seg fredag kveld nordover mot våre tre nordligste fylker.

– Akkurat nå blåser det full storm på kysten av Trøndelag, og været kommer til å flytte seg inn i Nordland utover kvelden. Vi har allerede fått meldinger fra Røst og øyene på Helgeland om at det har kommet topp i liten storm, sier Frode Håvik Korneliussen, meteorolog i Storm, til TV 2.

Heftig i Nord

Også i Møre og Romsdal har uværet herjet fredag. Ifølge Romsdals Budstikke slo kraftige bølger inn over land, og vindstyrken er målt til full storm langs kysten.

I Nordland skalkes nå lukene, og regionsavisa Avisa Nordland, advarer sine lesere om at det blir heftig vær, spesielt i Lofoten og Vesterålen - der det kan komme vindkast opp mot 25-30 sekundmeter natt til lørdag.

– Pass på når du er ute og kjører, for nå kan det være vanskelige kjøreforhold mange steder, advarer meteorolog Korneliussen.

«Betydelig» snøskredfare

I helgen er det stor fare for snøskred en rekke steder. På Norges vassdrags- og energidirektorats varslingsside varsom.no, fremgår det at skredfaren når oransje nivå, eller nivå 3, i en rekke populære fjellområder i Nord-Norge, på Nordvestlandet, i Jotunheimen og i Hallingdal.

For nivå 3 gjelder det å unngå terreng som er brattere enn 30 grader, og å holde avstand til utløpsområdet for mulige skred.

I tabellen under ser du hvordan du leser varlsene på varsom.no:

Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

 

Det er ikke mulig å si noe generelt om været i Norge de neste dagene – annet enn at det blir ustabilt. Temperaturene vil stige, så synke og så stige noe igjen mange steder.

– Det vil bli merkbart kjøligere i hele landet lørdag, men så øker det igjen søndag på grunn av et lavtrykk som fører med seg nedbør innover landet, forteller Korneliussen.

Mandag kan det imidlertid bli fint vær i sørlige deler av landet.

– Det bygger seg opp et høytrykk over Sør-Skandinavia på mandag, og det vil gi forbigående godt vær over store deler av landet, sier Storm-meteorologen.

Alltid oppdatert: Sjekk været på Storm.no