– Hvilke problemer løser man egentlig ved å sparke van Gaal?

TV 2-ekspert tar et kraftig oppgjør med bruk- og kast-kulturen i samfunnet.

Stoke - Manchester United på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo fra klokken 13.00!

Etter flere dager og uker med spekulasjoner om egen fremtid, fikk Louis van Gaal nok og gikk til angrep på pressen. Det har imidlertid ikke roet stormen rundt den omstridte manageren.

Mens mange Manchester United-supportere nå ønsker en ny manager ved roret, er TV 2s ekspert Petter Myhre mest av alt oppgitt over utviklingen i både fotballen og samfunnet.

– Det er liten tvil om at Louis van Gaal har underprestert, og jeg har forståelse for at Manchester United-fansen er misfornøyde. Jeg forstår sånn sett også at snakket om hans avgang kommer, men jeg mener det er en lettvint tankegang, sier han før Uniteds uhyre viktige Boxing Day-kamp. 

Etterlyser tålmodighet

Myhre mener at det fra utsiden vil være vanskelig – om ikke umulig – å vite hvor Manchester Uniteds problemer kommer fra. Uten å kjenne til stemningen internt i klubben, samt hvilke alternative løsninger klubben faktisk har, er Myhre derfor skeptisk til ropene om managerbytte.

Myhre viser til at elleve av dagens Premier League-managere ble ansatt i 2015, og at Tim Sherwood og Dick Advocaat ble både ansatt og sparket i løpet av året som gikk. 

– Hvilke problemer løser man egentlig ved å sparke Louis van Gaal? Løser man noe som helst? Vil man bruke januarvinduet annerledes hvis van Gaal byttes ut med en annen? Har man i det hele tatt en kandidat som kan komme inn og gjøre det noe bedre?, spør han oppgitt.

Myhre var også blant dem som var uenige i Liverpools avgjørelse om å sparke Brendan Rodgers. TV 2-eksperten mente avgjørelsen kom på et ugunstig tidspunkt, både fordi Liverpools svake resultater til dels var et produkt av mange skader og fordi man nettopp hadde gjennomført et overgangsvindu rundt Rodgers' visjoner for laget. Da erstatteren het Jürgen Klopp endret han imidlertid mening.

– Det viste seg at dette var Liverpools mulighet til å kapre Jürgen Klopp, og da har jeg stor forståelse for valget. Samtidig synes jeg managerbyttet gir en god pekepinn på at det ikke finnes enkle løsninger i internasjonal fotball. Da Klopp kom inn løp spillerne plutselig mye mer og tok bedre risiko i spillet. Men hvor er de nå? Hva hadde man sagt dersom Rodgers tapte 0-3 mot Watford?, spør han retorisk.

– Vi kjøper oss gjennom problemer 

TV 2-eksperten mener at man både i fotballen og samfunnet ellers er for opptatte av enkle og raske løsninger, i stedet for å krumme nakken og arbeide med det man har.

– Problemet i fotball er at folk har ekstremt dårlig tid. Med den minste motgang skal alt skiftes ut, og jeg synes det er et gufs fra samfunnet vi lever i. Alle har dårlig tid i alt de foretar seg. I stedet for å jobbe seg gjennom utfordringer, så leter man bare etter minste motstands vei.

– Hvis du ikke klarer brettet på PS4, så kjøper du deg gjennom det. Da jeg spilte Donkey Kong måtte jeg enten løse problemene eller kaste spillet. Jeg kunne ikke kjøpe meg gjennom det, sier Myhre, som til stadighet får mail fra Mastercard om at en ny Ultimate Team-pakke har blitt kjøpt på FIFA.

Mens Myhre etterlyser mer tålmodighet, poengterer han samtidig at han ikke alltid er negativ til managerbytter.

– Ofte er det helt riktig. Ofte er det nøyaktig det man trenger. Men den «quick fix»-tankegangen er jeg helt uenig i. Når samme folk ansetter og sparker managere år etter år, lurer jeg også på om det ikke er de som er udugelige. Jeg utelukker ikke at Manchester United ville hatt godt av et managerbytte, men det må i så fall være fordi de faktisk har noen bedre alternativer tilgjengelig.