Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

Sett deg mål, spis lørdagsgodt og ikke stress

Personlig trener og tobarnsmor Anna Aase Ugland (33) deler åtte tips for å få nyttårsforsettene til faktisk å holde. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nytt år, nye muligheter heter det seg visst.

Er det en ting vi er gode på, så er det å lage heftige nyttårsforsetter. Vi skal løpe 3 ganger i uka, trene styrketrening 4 ganger, dyrke alle grønnsaker selv, bli en bedre partner, kutte ut alt tilsatt sukker, ha shoppe-stopp, lage all mat fra bunnen og bli mer sosiale.

Jeg har alltid et nyttårsforsett om å bli mer kvinnelig. Med det menes å gjerne gå med store fine strikkegensere i høstfarger med skjorte inni, bruke rød leppestift, jeg skal lukte som en god hudkrem, gjerne gå med brune skinnskoletter og ei bukse som ser klassisk OG behagelig ut. Mens jeg drikker kaffe latte og fjeset mitt, som er moderat sminket, ler sjarmerende av en vits.

Jeg klarer det som regel en dag eller to før det sklir helt ut. Dressbuksa ble litt ukomfortabel å bevege seg i. Strikkegenseren klør. Jeg får vondt i beina av å gå i harde sko. Så da sniker joggeskoene seg inn. Så to ulike sokker. Så en treningstights. Også er det gjort, uten at jeg nesten merka det selv.

Men jeg tenker på det hver jul. Nå, NÅ skal jeg klare det! Så hvorfor får jeg det ikke til da? Hvis det tydeligvis er så viktig for meg. Kanskje fordi jeg stiller for høye krav? Biter over for mye for fort? Kanskje det hadde vært nok å prøve å sminke seg annenhver dag?

Hva vil jeg frem til? Jo. Nemlig det at vi biter over for mye. Akkurat som med meg og kvinnestilen min. Så er du som meg, som prøver år etter år og endre vanene, men som hver 17. januar går på en smell i joggesko og sjokolade boblende ut av ørene, så har jeg et par triks i ermet når det kommer til det å plutselig ville gå fra å være en potetsekk på sofaen, til storebroren til Marit Bjørgen.

Det er langt ifra sikkert at dette funker for deg, men, har man gått på en nyttårsforsettssmell eller to før, så skader det vel ikke å prøve dette? 

1. Ha god tid

Er du en av de som helst skulle være stinn av muskler i går? Husk at kroppen din er akkurat som mange av oss er. En type som elsker forutsigbarhet. Som hater endringer. Litt som meg selv.

Ting bør ikke avvike veldig fra normalen, før jeg blir irritabel. Også gjør jeg det jeg kan for å få det tilbake til det gamle vante. Litt sånn er kroppen også.

Kroppen din har funnet seg i at ting er som de er inni der, og når du da begynner å tukle med systemet den har laget, så vil den gjøre det den kan for å ikke endres for fort. Så er man ute etter varige resultater, så er det nok smartere å lure kroppen litt. Vise den at det ikke er farlig.

Tenk på det som et menneske som er redd for å kjøre karuseller. Vi kaller mennesket for Finn. Hvis du lurer med Finn i den største og villeste karusellen med en gang, så er det ganske stor sannsynlighet for at Finn ikke kommer til å bli mindre redd for karuseller etterpå. Kanskje enda mer redd. Men hvis du lurer Finn først med på ei runde med en sightseeingbuss hvor dere kanskje sitter helt øverst, så kanskje dere kan se på en video av en karusell, så plutselig er Finn først i køen til Tømmerrenna og maser om roadtrip til Tusenfryd.

Så, presse på litt, men ikke så mye at kroppen gjør det den kan for å løpe tilbake til bilen.

2. Skal du begynne å trene, sett deg et mål på to treningsøkter i uka. 

Den største feilen er nok at vi ofte begynner for hardt. Er du ikke vant til å trene, så er det helt topp om du klarer å gå fra 0 til 2 ganger i uka. Det er mye bedre å få inn gode vaner, bli vant til å trene og bevege seg, før man øker hyppigheten.

3. Finn noen å gjøre det sammen med

Det er lettere å legge om vaner om man er sammen. Kanskje jobber dere forskjellig og har forskjellige treningsformer dere liker best. Men dere trenger ikke trene sammen for å være på vei mot et mål sammen. Dere trenger ikke ha samme mål engang.

Kanskje man kan bli enige i å ta bilde av seg i økta? Eller skrive en melding hvor det står ”Gjort”? Om man ikke ønsker å dra det så langt, hva med å si målet ditt til noen? For eksempel at innen sommeren så har jeg lyst til å ta x antall strake armhevinger, og klare å løpe x minutter sammenhengende.

4. Det kommer til å gjøre vondt og være drittungt

Du har sikkert sett mange inspirasjonsbilder av folk som elsker å trene. Som ler og koser seg på trening. Trening er livet! Trening gjør meg glad! Trening gir meg overskudd!

Jada, overskuddet kommer nok. Men ikke med en gang. Forvent å bli støl. Forvent å hate å trene. Men stå i det, for det blir bedre etter hvert!

5. Hverdagsbevegelse, hverdagsbevegelse og hverdagsbevegelse

Trene på treningssenter er én ting. Er du god, forbrenner du kanskje 600 kcal i timen. To treningsøkter i uka gir deg et ”minus” på 1200 kcal. På to gode dager.

Men ofte når man har tatt seg ut på trening, så ender det med at man blir liggende som et slakt på sofaen resten av kvelden. Man er tom. Og det er jo litt kjipt. Kanskje man er helt tappa neste dag også. Jeg sier ikke at man ikke skal tømme seg. For all del. Men ha i bakhodet at bevegelsen hjemme og på jobb også er viktig.

Gjør det til en regel at du ikke tar heis. De gangene det finnes ei normal trapp, velg den foran rulletrappa. Bare sjekk det ut selv. Hvis du og en kollega går inn i en gang samtidig, og du går og han tar heisen, så er det ikke så sykt mye lenger tid det tar for deg å gå trappene. Og fy så mye ekstra bevegelse du får istedenfor kollegaen din! Er det andre arenaer du kan bruke kroppen istedenfor maskiner? Kan du gå til butikken? Ta med deg barna ut en tur?

6. Spis lørdagsgodt

Jeg er ikke for å kutte ut alt godteri og kaker. Men jeg er for å begrense seg. Det er jo en grusom følelse å gå rundt og kikke i godteributikken og bakeriet, og vite at det der, DET kan jeg ALDRI spise igjen! Fysj. Nei, hver gang du ser noe du har lyst på i godteavdelinga eller bakeriet, så tenk: Dette gleder jeg meg til å spise på lørdag! 


7. Prøv å ikke la deg stresse

Et speil. En valk. Valken forsvinner ikke. Jeg kan ikke gå i dongeribukser, for magen min tyter over. Når jeg løper på tredemølla, disser lårene og magen min. Jeg gruer meg til sommeren. Lurer på hvor mange kalorier det er i frukt, sukker i frukt også??? Ånei, jeg spiste en krumkake! Da kan jeg likegodt spise ti til.

Kjenner du deg selv igjen? En indre stemme som maser og legger seg opp i alt og blir sterkere og sterkere jo lengre du holder på i den nye livsstilen din. Ha god tid. Resultatene kommer. Vær stolt over det du har endret i livet ditt. Og vær klar over den masete stemmen. Han har en tendens til å komme, men når han kommer, hva sier du til han da?

8. Husk utgangspunktet

Vi har fælt for å glemme hvor vi kommer fra. Jeg kan ta meg selv som eksempel. Da jeg var gravid sist, la jeg på meg ganske mye. Jeg veide over 105 kg, og syns det meste var tungt. Det å gå på butikken var slitsomt. Det ble mye trilleturer og kjempetrege turer i skauen. Sist uke var jeg sur for at jeg ikke klarte å hoppe oppå ei høy kasse. Så tok jeg meg selv i å glemme. Glemme den gangen jeg nesten gråt av glede fordi jeg klarte å jogge meg en tur. Ting jeg nå tar helt for gitt.

Så, ikke glem. Ta gjerne en test av deg selv. Hvor fort klarer du nå ei runde i lysløypa? Klarer du å jogge litt? Ta tiden på deg selv. Klarer du armhevninger? Hvor mange? På knærne eller strake? Knebøy uten vekt på? Hvor mange klarer du å ta? Hvis ikke disse øvelsene passer deg, så finn et lite knippe øvelser, og test deg selv. Skriv resultatet ned, og gjem det til du kanskje uti mars tar deg en retest. Hva med å fokusere på hvor sterk og hvor kjapp du skal bli, istedenfor hva vekta di skal være?

Bruk jula på å forberede deg til dette. Er du med? Gi det en sjans, du har ingenting å tape, men mye å vinne! Så skal jeg finne frem den røde leppestiften.

God jul!


Foto i topp: Mariann Vik.