80 mennesker på Svalbard får ikke være hjemme på julaften

LONGYEARBYEN (TV 2): – Det er tøft for alle, sier Arnt Vegard Jensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han er en av de cirka 80 personene som fortsatt er evakuert etter raset i Longyearbyen lørdag, som kostet to mennesker livet.

Uten tilgang til hjem og personlige eiendeler, blir det en spesiell jul.

– Stemningen i Longyearbyen er litt nedtrykt og avventende, men jeg tror de fleste har et ønske om å feire jul som vanlig. Spesielt for ungene, å skape hygge i en vanskelig stund. Men det er tøft for alle, sier han.

Kokker fikk idé

Daniel Olsen og Andreas Styrsell er kokker på Kroa i Longyearbyen. Egentlig skulle de begge hatt fri, og Kroa holdt stengt i dag.

Men etter lørdagens snøskred fikk de ansatte en idé.

– Vi skal lage middag til noen av dem som ikke får komme tilbake til sine hjem ennå. Vi synes at det ville være trivelig å kunne invitere dem hit til oss, sier Andreas.

– En liten takk

Fem dager etter rasulykken er fortsatt 80 av innbyggerne på Svalbard evakuert fra sine hjem.

Andreas er selv en av dem som har et julepyntet hus han ikke får komme hjem til. Han bor i de evakuerte områdene.

– Dette er min måte å betale tilbake til byen, en liten takk for alt innbyggerne her har gjort for meg disse årene jeg har bodd her, sier han.

Kollegaen var ikke på Svalbard da skredet gikk.

– Da var jeg i Tromsø, og det eneste jeg ville var å bidra med noe. Så da synes jeg at det er fint at jeg kan bidra med litt, i hvert fall.

Fortsatt fare for ras

Det er fortsatt skredfare i deler av Longyearbyen. I det siste varselet sier ekspertene at det skal lite nedbør til før faren øker ytterligere.

I en slik spesiell jul er samhold ekstra viktig.

– Det er jo kjempeflott, og det er slike initiativ vi har hatt fokus på fra dag én. Nemlig å sørge for at vi tar vare på de pårørende, og sørge for å ta vare på befolkningen, sier lokalstyreleder Arild Olsen (Ap).

For kokkene på kjøkkenet er ikke dette et vanlig måltid. De har et mål med maten de tilbereder.

– I Longyearbyen er det slik at når sånne ting skjer, så stiller alle opp. Vi håper jo at de skal synes maten er god, og at det blir nesten som å være hjemme.

– Dette er praktisk og flott for oss. Veldig god mat var det også, sier Arnt Vegard Jensen.