24.000 nordmenn feirer julaften på Gran Canaria

Titusenvis flykter fra norsk jul.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Familien Bakker på Gan i Akershus skal prøve noe nytt i år: stedet kjenner de godt, på hotellet er de faste gjester, men for aller første gang skal de feire jul på Playa del Inglés, Gran Canaria.

– Det var svigermor sin idé, sier Bjørn-Vidar Wollum, og peker på Judith Hagen.

– Vi må prøve noe nytt i år! Mange sier «dere er gærne, jua, den skal være hjemme». Men i år blir juletreet altså erstattet med palmer for reisefølget på fem.

Vender tilbake

Familien er ikke alene. Så mange som 24 000 nordmenn er akkurat nå på den evige feriefavoritten Gran Canaria for å feire jul.

– Å reise til Gran Canaria er blitt som å reise på hytta, sier Elisabeth Larsen-Vonstett som er informasjonssjef i Ving, en av Norges største reisearrangører.

– Mange nordmenn vender tilbake og treffer venner der i jula. Og Kanariøyene er ett sted der man forstår den skandinaviske sjela, legger hun til.

TV 2 møtte familien på Gan dagen før avreise. Nisseluer, ribbe, medisterkaker, ribbefett og gaver til Martin (9) er pent pakket ned. Norsk jul skal nytes på tradisjonelt vis, på et utradisjonelt sted. Men faktisk er det de færreste som tar med seg norsk jul sydover.

– For 10-15 år siden var det mer vanlig å ta med seg pepperkaker og Sølvguttene på CD, sier Larsen-Vonstett.

Lar norsk jul bli hjemme

Hvert år lager Ving en undersøkelse over hva sydenfarerne tar med seg av juleeffekter sørover. Stadig færre I årets undersøkelse, foretatt blant 8000 reisende, finner vi overraskende lave tall:

Har du med deg noe av dette i kofferten når du feirer jul utenlands?

  • Norsk julemat 12,7%
  • Pepperkaker 4,8%
  • Julepynt 10,6%
  • Julemusikk 5,2%
  • Julegaver 22,7%
  • Nissemaske/klær 2,7%
  • Hadde ikke med noen av alternativene 60,9%

– Det virker som om folk nå til dags velger å dra fra den norske jula, fremfor å dra den med seg, sier Larsen-Vonstett.