Stake Laengen har fått Giro-ja: – Blir vårens høydepunkt

Nordmannen vil kjempe om etappeseier i sin aller første Grand Tour-deltakelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har ligget i kortene en god stund, men forrige uke ble det endelig bekreftet at Vegard Stake Laengen skal sykle Giro d'Italia for sitt nye lag IAM.

Vil fra Giro til OL
Den norske 26-åringen kommer dermed til å sykle sin første Grand Tour. Giro d'Italia er det første av sesongens tre store etapperitt - etterfulgt av Tour de France og Vuelta a Espana.

– Jeg føler at det er på tide å kjøre en Grand Tour. Det har jeg aldri gjort før. Det er tre å velge mellom. Tour de France henger høyest, men dette er første året mitt på et World Tour-lag. Jeg er ny på laget. Det ville kanskje vært vanskelig å komme seg med på Tour de France-laget. Jeg kunne i alle fall ikke fått noen klarsignal nå. Da vurderte jeg det som sikrere å gå for Giroen og få klarsignal slik at man kan jobbe mot det, sier Stake Laengen. 

Går alt som planlagt, blir det også deltakelse i sommer-OL i Rio. Der vil Stake Laengen sykle temporittet.

– Det er noe jeg vil jobbe mot. Det er noen tempoer underveis i Giro d'Italia. Gjør man det bra der, tror jeg det er mulighet at jeg får plass i OL, sier Stake Laengen.

Med en ettårskontrakt i hånden håper nordmannen på å levere varene i det som er hans første sesong på et World Tour-lag – sykkelsportens øverste nivå. Selv tror Stake Laengen en spikret rittplan vil gagne ham.

– Nå får jeg kjørt et fullt løpsprogram der man vet løpene på forhånd. Da er det mulig å toppe formen. Når man har ettårskontrakt, er det viktig å vise at man kan prestere, sier Stake Lagene.

Vil vinne en Giro-etappe
Å vise seg frem er akkurat det han ønsker å gjøre når han stiller til start i Giro d'Italia. Hovedoppgaven i starten av rittet blir å hjelpe lagets spurter, men så kan det åpne seg muligheter.

– Hovedoppgaven blir å hjelpe Matteo Pelucchi. Det er noen lettere etapper i starten. Der må jeg jobbe 100 prosent for ham og være en del av spurttoget. Så har jeg fått beskjed om at jeg kan gå i brudd på de hardere etappene og gå for egne sjanser. Laget stiller ikke med sammenlagtrytter, sier Stake Laengen.

Det sveitsiske laget IAM må også prestere bra denne sesongen. Foreløpig har ikke laget sikret seg hovedsponsor fra 2017-sesongen. 

PS: Hjemme i Norge fikk Stake Laengen onsdag levert 100 kilo laks etter at han vant en bakkespurt under den første etappen i sommerens Arctic Race of Norway.