Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg blir behandlet som en kriminell og er forhåndsdømt. Jeg blir ikke gitt noen tiltro som bilforhandler. Dette har fått enorme konsekvenser for meg, sier bilimportør Tony André Johansen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han hevder å ha tapt tre-fire millioner etter at han kjørte over feil bru med en luksusbil på hengeren.

Fatal biltur

En fatal biltur over feil Svinesundsbru 27. februar i 2014 er starten på historien.

På hengeren hadde bilforhandleren fra Hadeland en Lamborghini Aventador Roadster, den aller første som ble bestilt av sitt slag i hele verden. Prislapp: Tre millioner kroner. Salgsverdi på pluss fem millioner,

Fortsatt står bilen hos forhandleren på Roa og Hadeland.

– Først var den beslaglagt i to måneder. Siden har det vært veldig vanskelig å få solgt den. Det sier seg jo selv med den historien bilen har, sier Johansen.

– Jeg har mistet retten til tollkreditt og må reise inn til Oslo hver gang jeg skal betale en engangsavgift. Tar du med alle arbeidstimer jeg har kastet bort på saken, blir det snakk om tre til fire millioner kroner, sier bilforhandleren.

Han husker hendelsen som det var i går.

– Jeg var sliten, og hadde nettopp spist en hamburger før grenseovergangen. For å slippe å kjøre en omvei, tok jeg den gamle Svinesundsbrua over til Norge. Det var hele tiden meningen å kjøre til tollstasjonen for å deklarere bilen, forteller Johansen.

Så langt kom han imidlertid ikke. Tollvesenet hadde nemlig kontroll.

– Momsen på 752.000 kroner for bilen hadde jeg allerede betalt. Jeg hadde ingen ting å vinne på å unndra meg tollvesenet, forklarer han.

Bilforhandleren kjemper fortsatt for sitt gode navn og rykte, samt muligheten til å drive ordinær bilforretning. Tirsdag møtte han som i Borgarting lagmannsrett til ankebehandling, som tiltalt.

Tjente null kroner

– Denne saken skulle aldri vært i rettsvesenet. Det Tony gjorde seg skyldig i, er en skiltfeil som ville gitt ham 6.000 kroner i bot, sa hans forsvarer, Eivind Bryne i prosedyren for lagmannsretten.

Les også: Denne klokka koster 1,5 mill.

– For at det skal bli begått straffbare handlinger må det være noe å tjene på handlingen. Det var det ikke her, la han til.

Aktor, politiadvokat Nils Vegard ved Østfold politidistrikt, er imidlertid uenig. Han vil opprettholde tingrettens dom som innebærer en bot på 60.000 kroner, og inndragning av 300.000 kroner, ti prosent av det Johansen betalte for bilen.

Han ble også dømt til å betale 3.000 kroner i saksomkostninger. Hans egne advokatutgifter for behandlingen i tingretten var alene på rundt 140.000 kroner.

Halden tingrett la i sin tid til grunn at han hadde til hensikt å deklarere bilen, men mente det er hevet utover enhver tvil at han bevisst valgte å kjøre over et ubetjent tollsted, noe som er et lovbrudd. Og som aktor Nils Vegard sa i lagmannsretten tirsdag:

– Når det blir gjort feil, må det smelle, mener Vegard.

– Men det må også være lov å gjøre en feil, kvitterte tiltalte.

Du kan lese mer om bil og trafikk på hadeland.no – her:

LES OGSÅ: Se hva Statens vegvesen stoppet på Svinesund