Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har stormet rundt 30 år gamle Mohsan Raja de siste dagene etter at han mottok Aftenpostens pris som «årets Osloborger».

Han ble stemt frem av avisens lesere for å sin ekstraordinære innsats for asylsøkere på Tøyen, hvor han blant annet har hjulpet til med klær, mat og husly for flyktninger denne høsten. 

Men kort tid etter prisutdelingen begynte kritikken mot Raja å hagle inn. Det viste seg nemlig at prisvinneren hadde kritisert både homofili og Israel i sosiale medier.

Får beholde prisen

Det har fått Aftenpostens sjefredaktør, Espen Egil Hansen, til å vurdere om prisen burde fratas 30-åringen. Konklusjonen hans var å la Raja beholde prisen. 

– Han var utelukkende nominert for det arbeidet «Nattevaktene» har gjort for flyktninger på Tøyen denne høsten. Dersom vi skulle trekke prisen på grunnlag av meninger som er blitt kjent i ettertid, kan det oppfattes som om vi endrer premissene og gjør prisen til noe annet enn den er. Jeg er tydelig på at jeg og Aftenposten er sterkt uenig i holdningene som kommet frem, men det er problematisk i etterkant å bringe inn kriterier som ikke var en del av grunnlaget for avstemningen, skriver Hansen i en kommentar i avisen tirsdag kveld, etter å ha møtt Raja i et dialogmøte. 

Hansen innrømmer i innlegget at avisen gjorde et slett arbeid med å opplyse leserne hvem de stemte på. 

– Det er Aftenposten som aksepterte nominasjonen fra leserne, og det er Aftenpostens ansvar at han nå vurderes som en offentlig person av mennesker og medier som han aldri har oppsøkt. Vi kan etter min mening ikke skyve dette ansvaret over på Raja ved å frata ham kåringen, skriver Hansen

Beklager

Raja har i flere dager beklaget seg overfor menneskene han har støtt i sine tidligere poster på sosiale medier.

– Det var fortida, det var før jeg ble Osloborger, mener han.

28. juni i år publiserte han på Facebook:

«Hva skjer med at folk har de homsefargene på sitt profilbilde?? Ha forhold med det samme kjønn er ikke tillatt i islam. FERDIG SNAKKA!.»

– Jeg formulerte meg kanskje veldig feil og det såret mange mennesker. Det var ikke min hensikt og det beklager jeg for, sier Raja til TV 2.