Eva (71) flytter to kilometer for å få en bedre alderdom

Hvilken kommune man bor i har mye å si når man blir pleietrengende. Eva Henschien (71) i Seniorsaken planlegger å flytte to kilometer for å få en bedre alderdom. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hun er enke og begge døtrene bor i utlandet. Dermed er hun avhengig av gode kommunale tjenester den dagen helsa skranter.

– Jeg har tenkt meg nøye om og kommet fram til at det beste er å flytte til en kommune der jeg er sikker på å få god pleie og omsorg, sier Eva Henschien.

I dag bor hun i en leilighet på Røa i Oslo. Hovedstaden er bare den 338. beste kommunen å bli gammel i, skal vi tro Kommunebarometeret for 2015 som er laget av Kommunal Rapport.

Planen er derfor å flytte to kilometer over kommunegrensa til Bærum, som ifølge Kommunebarometeret er den 157. beste kommunen å bli gammel i - 181 plasser over Oslo. 

Anbefaler flytting

Den spreke 71-åringen jobber i Seniorsaken. Henschiens anbefaling er klar: Flytt til en kommune som tilbyr god eldreomsorg.

– En kommune kan være god på barn og oppvekst, men mindre god på eldreomsorg. Dette bør man være klar over og planlegge for, sier hun, og legger til:

– Samtidig er det ille at man må flytte for å være sikker på å få god hjelp. Alle bør få en god eldreomsorg, uansett hvor man bor i landet.

Her er den beste

For det er ikke bare mellom Oslo og Bærum man finner store forskjeller.

Trondheim (281. plass) kommer mye dårligere ut enn nabokommunen Melhus (41. plass). Store forskjeller finner man også mellom nabokommunene Eidsvoll (416. plass) og Ullensaker (73. plass). Stort bedre er det heller ikke mellom Harstad (36. plass) og Tjeldsund (267. plass).

Ifølge barometeret har Randaberg kommune i Rogaland den beste eldreomsorgen, mens Nordlandskommunene Nesna, Værøy og Røst kommer dårligst ut.

Erkjenner kvalitetsforskjell

Regjeringen erkjenner at det er for store forskjeller i kvaliteten på eldreomsorgen.

– Derfor er dette er viktig satsingsområde at alle opplever trygghet i hele landet. Vi har gitt 3,8 milliarder kroner til kommunene som skal gå til å bygge og modernisere heldøgnsplasser, sier statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Lisbeth Normann.

Men skal det være nødvendig å flytte før man blir gammel?
– Nei, det skal det selvfølgelig ikke, og vi har ingen indikasjoner på at det er en tendens, svarer Normann.

Byrådet i Oslo hadde ikke anledning til å stille til intervju, men opplyser i en e-post at de jobber med å heve kvaliteten i eldreomsorgen.