KUNSTTYV: Pål Enger er tidliger tatt for en rekke kunsttyverier. Denne gangen skal han ha tatt Pushwagner-bilder fra et galleri i Oslo. Foto: Tor Richardsen, Scanpix
KUNSTTYV: Pål Enger er tidliger tatt for en rekke kunsttyverier. Denne gangen skal han ha tatt Pushwagner-bilder fra et galleri i Oslo. Foto: Tor Richardsen, Scanpix

Pål Enger tatt for Pushwagner-tyveri: – Dumt at han legger igjen lommeboka med fullt navn og bilde 

Den kjente kunst-tyven Pål Enger er igjen siktet for grovt tyveri av kunst, denne gangen av Pushwagner. 

Bildene han innrømmer å ha stjålet ble tatt fra Oslo-galleriet Fine Art på Bryggetorget ved Aker Brygge i oslo. 

Tyveriet skal ha skjedd for halvannen uke siden, en gang mellom 10. og 11. desember. En ansatt ved galleriet skal ha funnet en lommebok med Engers ID-kort.

Hans advokat, Fridtjof Feydt, bekrefter til TV 2 at Enger er siktet for tyveriet, og møtte tirsdag ettermiddag på fengslingsmøte i Oslo tingrett. 

– Han erkjenner selv å ha tatt fem verk. Det skal være borttatt mer, men det er de fem Pål Enger erkjenner, sier hans advokat Fridtjof Feydt. 

Pushwagner-verkene er verdt omkring 50.000 kroner per bilde. 

– Hvordan har tyveriet skjedd? 

– Det har ikke vært noe innbrudd. Han har rett og slett benyttet sjansen og gått inn. Det som da er dumt er at han legger igjen lommeboka si med fullt navn og bilde. 

– Hva tenker han selv om det? 

– Han tenker at det er rimelig dumt gjort. Jeg må se nærmere på omstendighetene rundt her, men det er i alle fall ikke profesjonelt, sier Feydt tørt til TV 2. 

Tatt mange ganger

Fridtjof Feydt har vært Engers advokat siden 80-tallet, og han har hatt mye å gjøre.

Enger er mest kjent for å ha stjålet Munch-maleriet «Skrik» fra Nasjonalgalleriet i 1994. I 1988 stjal han maleriet «Vampyr». Siden ble han tatt for flere småtyverier. Da han åpnet sin egen kunstutstilling i 2011, bedyret han at han var ferdig med sin tid som kriminell.

Men bare måneder senere kom han igjen i politiets og medienes søkelys etter å ha blitt tatt for en rekke innbrudd i båter ved en båthavn i Hvaler. Ifølge påtalemyndigheten var han i besittelse av både kokain og hasj da han ble pågrepet.

Leter etter flere bilder

Politiet mener at til sammen 17 bilder er på avveie, og ber derfor Oslo tingrett tirsdag om å varetektsfengsle kunsttyven på grunn av faren for bevisforspillelse. Tolv av bildene er laget av Hariton Pushwagner, eller Terje Brofos som han egentlig heter. De øvrige kunstverkene er laget av Vebjørn Sand og Bjarne Melgaard.

– Hvorfor er det varetektsfengsling her i dag?

– Det er på grunn av at de vil undersøke om Pål har noe mer med de andre stjålne verkene å gjøre, og så er det jo da dessverre gjentakelsesfare som politiet her påberoper seg.

– Hvordan har han det nå? 

– Han har vært mye dårlig, så han har det ikke så lett om dagen.