BER OM FORVARING: Politiadvokat Jorild Steinda og aktor Thor Erik Høiskar i retten i Bodø. FOTO: TV 2
BER OM FORVARING: Politiadvokat Jorild Steinda og aktor Thor Erik Høiskar i retten i Bodø. FOTO: TV 2

Ber om 10 års forvaring for far som er tiltalt for å ha dopet ned og seksuelt misbrukt to døtre

Faren skal ha begått overgrep over flere år mot to av sine døtre. Tirsdag la aktor ned sin påstand i saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En mann i 50-årene fra Salten i Nordland er tiltalt for å ha dopet ned og seksuelt misbrukt to av sine døtre. 

Den svært alvorlige overgrepssaken avsluttes i Salten tingrett tirsdag, og tirsdag formiddag la statsadvokaten fram sin påstand. 

Aktor i saken, Tor Erik Høiskar, ba om at mannen dømmes til forvaring i 10 år med en minstetid på seks og et halvt år. Subsidiært 10 års fengsel. 

Grove overgrep

Ifølge tiltalen skal faren både har truet til seg seksuelle omgang, samt ha voldtatt den ene datteren flere ganger mens hun var bevisstløs og i ute av stand til å forsvare seg selv.

«Voldtekten skal ha blitt begått på en særlig krenkende måte og har medført betydelige skader på helse», heter det i tiltalen.

De alvorligste overgrepene har en øvre strafferamme på 21 års fengsel.

De mange overgrepene skal ha pågått i tidsrommet 2006 til 2009. Da overgrepene startet skal datteren ha vært 15 år gammel.

Det er også skjerpende at mannen skal ha tatt en rekke bilder og videoopptak av overgrepene.

I følge tiltalen skal han også ha utført en rekke seksuelle handlinger mot en annen datter. Også hun skal ha vært påvirket av bedøvende midler slik at hun ikke var i stand til å motsette seg overgrepene. Denne datteren skal ha vært 14 år da det første overgrepet fant sted.

Delvis erkjent deler av tiltalen

Mannen er også tiltalt for særlig grov familievold mot sin ektefelle og døtre over lang tid, samt for å ha opptrådt svært truende ovenfor familien.

Etter det TV 2 kjenner til skal den tiltalte 50-åringen ha jobbet med ungdom og mennesker med alvorlig psykiske helseplager.

– Vår kilent har erkjent deler av de han er tiltalt for, sa advokat og forsvarer Espen Strøm til TV 2 da saken startet i november.