Det dukker opp låvefunn mange steder i verden, i 2015 har du kunnet lese om mange av dem her på broom.no. Foto: Montasje/Privat/ebay.com
Det dukker opp låvefunn mange steder i verden, i 2015 har du kunnet lese om mange av dem her på broom.no. Foto: Montasje/Privat/ebay.com

Dette var året de kom ut fra låver og garasjer

Bilskatter kan virkelig finnes overalt. 

Det er noe eget med gamle biler som har blitt stående lenge. Enten det er i en garasje, i en låve - eller kanskje nedgravd i en hage.

For tenk deg å komme over noe sånt! Kanskje med en fillete gammel presenning over, en presenning du drar av med stor forsiktighet - og så sakte, men sikkert avslører hva som skjuler seg under den.

Vi skrev om mange slike biler og mange slike funn på broom.no i 2015. Nå  benytter vi anledningen til å oppsummere litt hvilke saker som har lest aller best innenfor flere ulike kategorier.

15 år på låven

I dag har turen kommet til "låvefunn". Og da skal vi først en snartur til USA, det er landet hvor mange av disse dukker opp.

Mest lest blant alle låvefunnene på broom.no i 2015 er denne: En Lamborghini Countach 5000 QV. 1985-modellen er én av bare 5000 produserte eksemplarer.

Bilen hadde ikke rullet mer enn 2.700 kilometer, før den ble parkert i en låve for 15 år siden. Der ble den stående, inntil den kom ut og ble lagt ut på auksjon. Du blir kanskje ikke overrasket når du får vite at prisen ble solid!

Å finne en så ekstrem bil som dette på en låve, det er ikke akkurat dagligdags! Foto: Privat/ebay.com.
Å finne en så ekstrem bil som dette på en låve, det er ikke akkurat dagligdags! Foto: Privat/ebay.com.

Klikk her for å lese mer om Lamborghini-låvefunnet

Bygget opp stor samling

Fra USA skal vi til Frankrike. Det vakte stor oppsikt da en unik bilsamling dukket opp der mot tampen av 2014. Entreprenøren Roger Baillion brukte flere tiår på å bygge opp en stor samling med biler. Så fikk han økonomiske problemer på 1970-tallet, og var tvunget til å selge unna det meste.

Men noen biler klarte han rett og slett ikke å selge. Rundt 60 eksemplarer ble stående lagret på en gård. Baillon døde i 2004 og etterlot da både bondegården, og samlingen, til sin sønn Jacques. Han døde så i fjor.Han hadde ikke informert sine barn om denne enestående og unike samlingen av biler som fantes på bestefarens gård.De var derfor ganske uforberedt på det synet som møtte dem da de gikk gjennom gården etter sin far.

Ikke spart på noe 

Til slutt endte hele samlingen hos auksjonsfirmaet Artcurial Motorcars. En av bilene som virkelig vakte oppsikt var denne: En 1949-modell Talbot Lago T26 Grand Sport SWB.

Dette var i sin tid noe av det mest eksklusive du kunne kjøpe. Bilen ble håndbygget hos selskapet Saoutchik og blir karakterisert som et mesterverk innen fransk bilbygging. Saoutchik skal ikke ha spart på noe underveis i byggingen, og ga bilen en rekke eksklusive detaljer.

Da auksjonarius slo hammeren i bordet og erklærte bilen for solgt, var høyeste bud på 1,7 millioner euro! Med daværende kurs rundt 14,7 millioner kroner!

En av verdens mest sjeldne biler dukket opp i Frankrike.
En av verdens mest sjeldne biler dukket opp i Frankrike.

Klikk her for å lese mer om det utrolige låvefunnet:

Samlerobjekt

Litt av hvert kan dukke opp når man setter i gang en skikkelig garasjerydding. Det fikk vi et nytt eksempel på i år. I Minneapolis, USA dukket denne bilen opp. En 1970-modell Opel GT!

Hvor lenge den hadde stått her, var uklart. Men ut fra tilstanden til bilen kunne vi fastslå at det nok var snakk om ganske mange år.  Fire flate hjul, en motor som ikke gikk mer, rust i gulv og et interiør som absolutt hadde sett bedre dager. Det var status her..

Opel GT er er en liten tøffing – fra den gang det virkelig var morsomt med Opel. Bilen var populær også her hjemme, nå er den forlengst blitt et samlerobjekt. 

Fra 1968 til 1973 ble det produsert 103.464 eksemplarer av den lille Corvette-liknende tassen. Primært for at Opel skulle få fotfeste i USA – hvor også mer enn 70 prosent av bilene havnet som nye. 

Klikk her for å lese mer om dette låvefunnet:

Gjemt under en skikkelig skrothaug: En Opel GT! Foto: Privat/ebay.com.
Gjemt under en skikkelig skrothaug: En Opel GT! Foto: Privat/ebay.com.

LES OGSÅ: Norsk låvefunn vakte oppsikt i USA