IS: Dette bildet viser IS-krigere i Irak i 2014. Foto:  FOTO: UNCREDITED /AP
IS: Dette bildet viser IS-krigere i Irak i 2014. Foto:  FOTO: UNCREDITED /AP

– IS vil etablere kalifat i Indonesia

Ekstremistgruppa IS jobber for å få bedre fotfeste i Indonesia og drømmer om å opprette et «fjerntliggende» kalifat i øylandet, hevder Australias justisminister George Brandis.

Brandis' uttalelser faller etter møter mellom australske og indonesiske ministre, politisjefer og sikkerhetssjefer. Han mener IS' planer i Indonesia, det mest befolkede landet med islam som majoritetsreligion, utgjør en trussel mot både australske og vestlige interesser.

– IS har ambisjoner om å øke sin tilstedeværelse og aktivitet i Indonesia, enten direkte eller gjennom stedfortredere, sier Brandis til avisa The Australian.

– Har dere hørt om uttrykket «fjerntliggende kalifat»? IS har uttrykt en intensjon om å opprette kalifater utenfor Midtøsten, og Indonesia er identifisert som et sted for disse ambisjonene, hevder Brandis videre.

Den militante islamistgruppa proklamerte i fjor sommer et globalt kalifat under navnet Den islamske staten (IS). IS har tatt kontroll over store områder i Syria og Nord-Irak og har også allierte grupper i flere andre land i Midtøsten.

Brandis' uttalelser kommer kort tid etter at indonesisk politi avslørte et planlagt selvmordsangrep i hovedstaden Jakarta og pågrep islamister som knyttes til IS. Flere raid på øya Java sist uke resulterte angivelig i ni pågripelser samt beslag av eksplosiver og et IS-flagg. (©NTB)