IS: Dette bildet viser IS-krigere i Irak i 2014. Foto:  FOTO: UNCREDITED /AP
IS: Dette bildet viser IS-krigere i Irak i 2014. Foto:  FOTO: UNCREDITED /AP

– IS vil etablere kalifat i Indonesia

Ekstremistgruppa IS jobber for å få bedre fotfeste i Indonesia og drømmer om å opprette et «fjerntliggende» kalifat i øylandet, hevder Australias justisminister George Brandis.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brandis' uttalelser faller etter møter mellom australske og indonesiske ministre, politisjefer og sikkerhetssjefer. Han mener IS' planer i Indonesia, det mest befolkede landet med islam som majoritetsreligion, utgjør en trussel mot både australske og vestlige interesser.

– IS har ambisjoner om å øke sin tilstedeværelse og aktivitet i Indonesia, enten direkte eller gjennom stedfortredere, sier Brandis til avisa The Australian.

– Har dere hørt om uttrykket «fjerntliggende kalifat»? IS har uttrykt en intensjon om å opprette kalifater utenfor Midtøsten, og Indonesia er identifisert som et sted for disse ambisjonene, hevder Brandis videre.

Den militante islamistgruppa proklamerte i fjor sommer et globalt kalifat under navnet Den islamske staten (IS). IS har tatt kontroll over store områder i Syria og Nord-Irak og har også allierte grupper i flere andre land i Midtøsten.

Brandis' uttalelser kommer kort tid etter at indonesisk politi avslørte et planlagt selvmordsangrep i hovedstaden Jakarta og pågrep islamister som knyttes til IS. Flere raid på øya Java sist uke resulterte angivelig i ni pågripelser samt beslag av eksplosiver og et IS-flagg. (©NTB)