Årets Osloborger beklager hatytringer

Moshan Raja (30) sier holdningene han har formidlet på sosiale medier hører fortiden til. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Moshan Raja (30) ble utropt til årets Osloborger, som årlig kåres av Aftenposten til Oslobeboere som har utvist ekstraordinær innsats i samfunnet i året som har gått. 

Prisen fikk han for sitt arbeid for asylsøkere på Tøyen, hvor han blant annet har hjulpet til med klær, mat og husly for flyktninger denne høsten.

Men kort tid etter prisutdelingen begynte kritikken mot Raja å hagle inn. Det viste seg nemlig at prisvinneren hadde kritisert både homofili og Israel i sosiale medier. 

– Oslo er en åpen, raus by

Høyres gruppeleder Eirik Lae Solberg er en av dem som har reagert på Raja|s tidligere uttalelser. 

– Oslo er en åpen, mangfoldig og raus by. Årets Osloborger kan ikke være det motsatte, mener han. 

Solberg mener Aftenposten burde gjort en bedre jobb med å undersøke mannens bakgrunn før de tildelte prisen. 

Beklager

Nå beklager Raja selv overfor menneskene han har støtt i sine tidligere poster på sosiale medier. 

– Det var fortida, det var før jeg ble Osloborger, mener han. 

28.juni i år publiserte han på Facebook; "Hva skjer med at folk har de homsefargene på sitt profilbilde?? Ha forhold med det samme kjønn er ikke tillatt i islam. FERDIG SNAKKA!."

– Jeg formulerte meg kanskje veldig feil og det såret mange mennesker. Det var ikke min hensikt og det beklager jeg for, sier Raja. 

– Vant for konkret arbeid

Prisutdeler Aftenposten er enig i at Rajas i utgangspunktet ukjente bakgrunn er av betydning. Likevel står de fast ved at prisen gikk til rett person. 

– Jeg synes det er bra at han snakker om dette og at han tar selvkritikk på noen av holdningene han har ytret, sier Espen Egil Hansen, sjefredaktør i Aftenposten til TV 2. 

– Det er nok mange som ville tenkt annerledes hvis de hadde visst om dette, men han ble nominert for det helt konkrete arbeidet han har gjort i år og er også det han har fått prisen for, avslutter Hansen.