Statoils egne granskere har avdekket korrupsjon, melder NRK. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Statoils egne granskere har avdekket korrupsjon, melder NRK. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Korrupsjon avdekket i Statoil – ansatte har fått sparken

Oljeselskapets egne granskere har avdekket korrupsjon, melder NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er en blanding av bedrageri og korrupsjon i den forstand at enkelte ansatte har oppnådd en fordel for seg selv. Men det er bedrageri i forhold til selskapet Statoil, sier leder for Statoils antikorrupsjonsgruppe, Carine Smith Ihenacho, til NRK

Hun har som oppgave å forebygge og avdekke korrupsjon i det internasjonale selskapet, som har virksomhet i 38 land, hvor det i flere av dem er vanlig med korrupsjon. I hvilke land det er avdekket korrupsjon, er ikke kjent. 

Ukjent hvor grovt

Smith Ihenacho forteller at enkeltansatte har vært involvert i bedrageri i forbindelse med korrupsjon til egen vinning, ikke selskapets vinning. 

Ihenacho vil ikke si hva som har skjedd i sakene eller hvor mange ansatte det er snakk om. Hun opplyser til NRK at forholdene som er avdekket har skjedd i nyere tid, men understreker at det er snakk om «få saker».

– Ingen nordmenn

Alle sakene er politianmeldt lokalt. 

– I nyere tid er det kun Mongstad-saken hvor nordmenn har vært involvert. Vi ønsker ikke å gå inn på enkelthetene i dette. Vi har håndtert sakene internt med de konsekvensene det har fått der, og vi har anmeldt sakene lokalt, sier Knut Rostad, pressetalsmann i Statoil til NRK.

I nyere tid er det ingen nordmenn som er involvert i sakene med unntak av den såkalte Mongstad-saken som kom for retten i 2011, opplyser Statoil. Da ble en innleid Statoil-konsulent dømt til fengsel for korrupsjon.

NTB / TV 2