EVAKUERT:  Husene i Nybyen i Longyearbyen er evakuert etter at det gikk et stort snøras. Det er fare for nye ras fra fjellet i bakgrunnen som heter Sukkertoppen.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
EVAKUERT:  Husene i Nybyen i Longyearbyen er evakuert etter at det gikk et stort snøras. Det er fare for nye ras fra fjellet i bakgrunnen som heter Sukkertoppen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Evakuerte på Svalbard kan komme hjem 

LONGYEARBYEN / OSLO (TV 2): Deler av evakueringen i de rasutsatte områdene  Svalbard opphører.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

171 mennesker ble evakuert fra hjemmene sine på Svalbard på grunn av skredfare. 

Sysselmannen har nå i samråd med NGI bestemt at deler av evakueringen opphører. 

Vei 230, nr 29, 31, 33, 35, 37 og 39, det gamle sykehuset, hele Nybyen, veien til Nybyen og gangveien til de nederste spisshusene i vei 230 er klarert og kan brukes, skriver Sysselmannen på sine nettsider rundt klokken 12 mandag. 

Andre områder er fortsatt evakuert. Her får de evakuerte anledning til å gå inn i husene for å hente sine mest nødvendige personlige eiendeler.

Selve rasstedet og husene som ble ødelagt i raset, er fortsatt avsperret. Beboerne i disse husene får ikke hente tingene sine.

Meldt bedre vær 

Sysselmann Kjerstin Askholt har delt de skredutsatte områdene på Svalbard inn i tre grupper

– De andre sonene trenger nok noe mer tid og vurdering før vi kan anbefale en oppheving, sier skredekspert i NGI, Kjetil Bratlien til TV 2. 

Ifølge Bratlien vil det, i samarbeid med sysselmannen, bli gjort en endelig vurdering mandag formiddag. Det er spådd bra vær de nærmeste dagene, i form av lite vind og lavere temperaturer. Det kan gjøre at snøen i de rasutsatte områdene stabiliserer seg. 

To personer mistet livet da et skred ødela ti hus i Longyearbyen lørdag formiddag, en mann i 40-årene og et lite barn. 

Til sammen ti hus ble truffet av skredet. 

Vanskelig tid

Sogneprest i Longyearbyen sier det er vanskelig for lokalbefolkningen å komme tilbake til hverdagen igjen. 

– Det er en vanskelig overgang fra det som har vært et sjokk for alle. Nå går vi over i hverdagen og dette skal bearbeides. Da trenger vi tid, og det er en svært vanskelig periode, sier Leif Magne Helgesen til TV 2. 

Han sier julen blir tung for mange. 

– Det er en ufattelig sorg å ha mistet to personer, men det finnes også en glede over at flere ble reddet. Det er jo en fantastisk glede oppi det hele, sier Helgesen. 

NTB / TV 2