FÅR KRITIKK: – Vi som muslimer kan ikke vise vår støtte til noe Allah misliker sterkt, skrev Mohsan Raja på Facebook i sommer. FOTO: TV 2 / FACEBOOK
FÅR KRITIKK: – Vi som muslimer kan ikke vise vår støtte til noe Allah misliker sterkt, skrev Mohsan Raja på Facebook i sommer. FOTO: TV 2 / FACEBOOK

Årets Osloborger med homo-kritikk – reaksjonene hagler i sosiale medier

Flere reagerer på utsagn Mohsan Raja har kommet med på sosiale medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hva skjer med at folk har de homsefargene på sitt profilbilde?? Ha forhold med det samme kjønn er ikke tillatt i islam. FERDIG SNAKKA!, skrev Raja på Facebook 28. juni.

Samtidig var det Gay Pride i Oslo med homoparade og feiring i gatene.

På sosiale medier har flere stilt spørsmål ved om slike holdninger er ok for en som tildeles prisen Årets Oslo-borger.

– Noe er feil her? spør tidligere byrådsleder Stian Berger Røsland (H) på Twitter. 

Aftenpostens Facebook-side hagler det inn med kritiske meldinger. Skammelig, pinlig, trekk prisen tilbake og boikott avisen, heter det i noen av meldingene.

– Respekterer alle

Mohsan Raja (30) sier selv til TV 2 at innlegget ikke representerer hans personlige syn på homofile.

– Jeg formulerte meg litt feil. Det handlet om hva islam sier. Ifølge islam, jødedom og kristendom er det ikke tillatt å være homofil eller lesbisk. Det var det jeg prøvde å skrive. Jeg respekterer alle mennesker uansett tro og legning. Jeg dømmer ingen og respekterer alle, sier Raja.

– Hvorfor skrev du dette?

– Jeg skrev det etter en diskusjon jeg hadde med en kompis på chat. Jeg ble litt varm i trøya. Jeg burde skrevet at dette mener islam, men jeg er ingen ekspert på dette. Jeg er en vanlig mann i gata og ikke veldig praktiserende heller.

Kjente ikke til utsagn

Aftenposten-redaktør Espen Egil Hansen overrakte prisen til Raja tidligere denne uken for Rajas store innsats for flyktningene på Tøyen.

Hansen presiserer at det var avisens lesere som nominerte kandidatene og stemte fram Raja. Redaktøren sier at avisen ikke var klar over ytringene da prisen ble tildelt. 

– Om vi hadde visst det, ville det vært naturlig å spørre ham om det sånn at leserne kunne gjort seg opp en mening om det når de stemte, sier Hansen.

VISSTE IKKE OM YTRINGENE: Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen delte ut prisen på vegne av avisens lesere. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VISSTE IKKE OM YTRINGENE: Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen delte ut prisen på vegne av avisens lesere. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Hansen påpeker samtidig at prisen ble tildelt for Rajas arbeid for flyktningene på Tøyen og ikke noe annet.

– En parallell er Frelsesarmeen. De gjør en stor innsats for flyktninger og andre, men også har et syn på homofili som gjør at du ikke kan være praktiserende homofil og være ansatt i Frelsesarmeen. Det er ikke til forkleinelse for arbeidet de gjør, sier Hansen.

Poserte med våpen

Mohsan Raja har flere ganger lagt ut kontroversielle bilder og ytringer på sin Facebook-side. I 2013 publiserte han et bilde der han poserer med det som ser ut som et våpen. Raja sier til TV 2 at han tror bildet ble tatt i Pakistan og at han selv ikke eier noe våpen.

For ett år siden skrev han et svært Israel-kritisk innlegg.

– Hva er ditt syn på Israel?

– De har okkupert et land og dreper uskyldige mennesker. Senest i fjor ble mange drept der nede, de fleste barn. De ble drept av israelske styrker, sier Raja.

Han understreker at han ikke begynte å hjelpe flyktningene på Tøyen for å motta noen pris.

– Jeg har gjort det jeg har gjort. Jeg har gitt omsorg og støtte til mange. Jeg sto 80 dager på Tøyen og hjalp flyktninger så forholdene ble bedre og folk slapp å vente ute i ti timer uten mat og drikke. Det er jeg stolt av. Det er ikke noe poeng i å grave i fortiden. Du har sikkert mange dårlige sider. Det har jeg også.

OPPDATERT: Major Andre Stangeland i Frelsesarmeen opplyser til TV 2 at det ikke stemmer at man ikke kan være praktiserende homofil og jobbe i Frelsesarmeen. En kan ikke være soldat i Frelsesarmeen når en lever i homofilt partnerskap, men Frelsesarmeen har flere homofile i såkalt sivile stillinger.