Geolog: – Hundrevis av tonn har truffet hvert av husene i stor fart

LONGYEARBYEN/BERGEN (TV 2): Geolog Kjetil Brattlien har vært og gransket skredet natt til søndag. – Ødeleggelsene var overraskende store, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til søndag ble enda flere boliger i Longyerbyen på Svalbard evakuert. Totalt er 171 mennesker plassert andre steder enn i sine hjem.

Årsaken er den store skredfaren. 

– I går kveld og i natt har vi vært ute og vurdert forholdene, følt på været og sett hva som har skjedd. Vi er overrasket over langt skredet har gått, hvor stort det har blitt og hvor store ødeleggelser det har ført til, sier Brattlien til TV 2.

Kraftig vind og masse snø

De siste dagene har det vært kraftig vind på Spitzbergen. I kombinasjon med snøfallet, har dette skapt skredfare. 

– Det har lagt seg ut veldig mye snø på kort tid på grunn av noe nedbør og veldig mye vind, som ført snøen ut i le-heng. Sammen med et glatt underlag, har det gjort at all snøen i fjellsiden har gått ut, sier geologen.

Hundrevis av tonn mot hvert hus

Han har fått rapporter om bruddkanter på halvannen til fire meter. Bruddkanten er den øvre grensen på skredområdet, der hvor snømassene har løsnet. Jo høyere bruddkant, dess større snømasser har rast ut.

– Det innebærer at hundrevis av tonn har truffet hvert av husene i stor fart. Det blir det enorme ødeleggelser av, påpeker Brattlien.

Boligene som ble evakuert ligger i le for vinden fra øst. Det er her skredfaren er størst. Søndag skal geologene opp igjen i fjellet for å undersøke snømassene. 

– Vi må finne ut hvordan stabiliteten i snøen er, og finne ut hvor snøen har lagt seg, sier han.

Sysselmann Kjerstin Askholt sa på en pressekonferanse søndag at situasjonen kan forbli uavklart en god stund fremover. Hun sa også at dødsfallet etter skredet lørdag preger samfunnet på Spitzbergen.

– Dette er en dag der flaggene er på halv stang i Longyearbyen. Dette berører oss alle sammen, sa hun. 

I forbindelse med uvær

Geolog Brattlien sier været må bli bedre før skredfaren avtar.

– De fleste skredene går under eller rett etter et uvær. Været må nok stabilisere seg før snøen blir vesentlig mer stabil, sier han.

– Hvor engstelig skal man være for at huset blir rammet av skred?

– Innimellom velger man å evakuere bebyggelse på grunn av fare for skred. Det er for å ivareta sikkerheten. Før denne ulykken, har 20 mennesker de siste 40 årene omkommet etter å ha oppholdt seg i hus som er tatt av snøskred. Det skjer innimellom, men heldigvis ikke så ofte, sier han.

Omkom etter skredet

Lørdag rammet et snøskred bebyggelsen ved fjellet Sukkertoppen. Én person er omkommet, og flere er på sykehus med alvorlige skader.

Mannskaper graver fortsatt i området for å se om mennesker er fanget under snømassene, men ingen personer er meldt savnet.